V pěstitelské pálenici Jiřího Nováka ve Znojmě začali pálit na začátku července. "Třešní jsme dělali dvojnásobně více než loni a předloni. U meruněk je první odhad, že jich bude hodně, ale ve špatné kvalitě," uvedl Novák.
Ovoce v průběhu rokuSezona pálenic začíná v červenci, kdy dozrávají třešně a višně. V červenci a srpnu je nahradí špendlíky, meruňky a broskve. Od září se začínají pálit švestky, jablka a hrušky. Největší zájem o pálení ovoce je před Vánoci, sezona ale končí až koncem března. |
Proto se také budou na trzích špatně prodávat a značná část kvůli tomu poputuje právě do pálenic. Sami děláme výkup ovoce, a tak víme, v jakém jsou stavu, míní Novák.
"Tak to je i u nás, meruňky dost hnijí, asi je něco ve vzduchu," řekl Josef Šmerák z pálenice Zapo v Hruškách na Břeclavsku. Co se ale týče množství třešní, višní a meruněk, bude podle něj letošní ročník mimořádný.
"První dny pálíme třešně pořád. Byla nadúroda, tolik jsme nikdy nepálili," dodal.
V pálenici Jiřího Nováka letos po třech letech zdražili za litr vypáleného čistého lihu, a to o desetikorunu na 240 korun. Mírné zvýšení o zhruba čtyři procenta podle Nováka souvisí s vyššími cenami dřeva a energií.
Cenu 240 korun za litr čistého alkoholu má stejně jako loni i Zapo v Hruškách. Z toho je ale podle Šmeráka 133 korun spotřební daň odevzdávaná státu.
"Nenaříkáme si, ale žádné velké výdělky z toho nejsou," podotkl.