Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Pivovarníci nad prohibicí nejásají. Bojí se, že ubude hospod

Ekonomika

  19:00
PRAHA - Hostinští a provozovatelé barů sčítají ztráty za první víkend bez tvrdého alkoholu, jehož prodej a nalévání zakázalo ministerstvo zdravotnictví kvůli otravám metylalkoholem. Některé podniky nařízení stálo i desítky tisíc korun na tržbách, dalších provozoven se naopak příliš nedotklo. Vyplývá to z ankety mezi provozovateli restaurací a barů.

Číšníci v brněnském Hotelu Grand uklízejí lahve s alkoholem foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Nejvíce nařízením trpí provozovatelé koktejlových barů. "V porovnání s průměrnými útratami za poslední měsíc je víkendová tržba zhruba o třetinu slabší," uvedl provozní mosteckého baru Černý anděl Ladislav Samek. Pokud by zákaz prodeje a nalévání tvrdého alkoholu nad 20 procent platil delší dobu, řada restaurací by se podle něj mohla dostat do existenčních problémů. Lidé totiž ve větší míře tvrdý alkohol za likéry s nižším obsahem alkoholu nevyměnili a raději nepijí.

To potvrdili i provozovatelé koktejlového baru Milá tchýně v pražských Vršovicích. Na páteční návštěvnosti podniku se prý zákaz prodeje ještě neprojevil, ale už na sobotu prý hosté rušili rezervace ve velkém.

Každý den prohibice stojí bary a restaurace 200 milionů korun

Výrobci piva zvýšenou poptávku po pěnivém moku v důsledku zákazu prodeje lihovin zatím nezaznamenali, ani se z něj netěší. "Dlouhodobě tomu nijak zvlášť netleskáme, právě naopak," řekl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Pivovarníci se podle něj obávají, že by v důsledku prohibice mohly některé hospody či bary zkrachovat, čímž by pivovary přišly o část dlouhodobých zákazníků. "Nám jde o to, aby se udržely hospody, a toto jsou věci, které je můžou opravdu ohrozit," řekl.

Podle odhadu společnosti Mag Consulting přicházejí české restaurace a bary za každý den prohibice až o 200 milionů korun. "Celkové tržby za lihoviny se v pohostinství každý den pohybují mezi 300 a 350 miliony korun, část spotřeby ale konzumenti nahradili vínem a pivem, proto jsou ztráty menší," řekl ČTK analytik Mag Consulting Jaromír Beránek.

Některé bary informují hosty hned u dveří

Pivo a víno ale podle provozního z jabloneckého Klubu EX Lukáše Žežulky nemůže výpadek tržeb z tvrdého alkoholu nahradit. Marže u prodaného piva je podle něj zhruba pět korun na půllitru, kdežto z jedné sklenky kořalky může provozovatel získat i 25 korun, dodal.

Zasaženy budou hlavně bary

Sčítáním škod se začala zabývat Asociace hotelů a restaurací (AHR), uvedl její prezident Václav Stárek. Podle něj zákazem budou zasažené primárně bary, naproti tomu restaurace a jiné gastronomické provozovny, kde je prodej alkoholu jen doplňkovou službou, budou postiženy výrazně méně.

Prohibice

Časově neomezený zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu nad 20 procent vydalo ministerstvo zdravotnictví v pátek. Na otravu metylalkoholem v posledních dnech v Česku zemřelo 21 lidí, desítky pacientů jsou v nemocnicích. Policie po zdroji metylalkoholu pátrá, dosud obvinila 23 lidí.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...