5. dubna 2014 6:00 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Vyhlášená pekárna peče už 20 let.
Poctivý chleba vydrží i 10 dní

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Výroba chleba v soukromé turnovské Pekárně Mikula, která slaví 20 let existence. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Výroba chleba v soukromé turnovské Pekárně Mikula, která slaví 20 let existence. | foto: ČTK
TURNOV Už 20 let sází majitel turnovské Pekárny Mikula na tradiční receptury a ruční výrobu. Vyplatilo se to. Z malého podniku se čtyřmi pekaři je dnes firma s více než stovkou zaměstnanců. Pekárna přitom nedodává do žádného řetězce.

Svou produkci prodává Mikula v 27 vlastních prodejnách hlavně v Turnově, na Semilsku a v Českém ráji. Pečivo z Turnova ale mohou lidé koupit také v Jablonci nad Nisou, Železném Brodě nebo Mnichově Hradišti.

Jiří Mikula začínal s podnikáním v roce 1994 ve Mšeně na Mělnicku krátce po vyučení. "Když byla v roce 1997 na prodej pekárna v Turnově, přestěhoval jsem se," popsal své začátky majitel firmy. Začínal se čtyřmi pekaři.

"Pekli jsme jen housky, maminka je prodávala u pekárny v krámku a já je rozvážel Škodou Favorit do obchodů," zavzpomínal. Postupně začal sortiment rozšiřovat a dnes nabízí na 200 produktů. Vedle pečiva vyrábí firma i dorty a zákusky a má také vlastní výrobu lahůdek.

Za 20 let podnikání se podle Mikuly trh výrazně změnil. Na začátku neměl prakticky konkurenci, lidé přesycení produkcí velkých pekáren, měli velký zájem o novinky z menších pekáren, které v té době byly zvláštností. V 90. letech ale začala móda takzvaných francouzských pekáren.

"Jsem rád, že už lidé přišli na to, že to nafouklé pečivo není úplně to nejlepší, a v posledních letech se vracejí k tradici," poznamenal. Nejvíc se podle Mikuly prodává tradičního chleba a rohlíků, roste ale zájem o pečivo celozrnné a vícezrnné.

ČTĚTE TAKÉ:

"Lidi dnes víc zajímá, co jedí, a jsou ochotni za to i zaplatit," řekl. K oblíbeným specialitám turnovské pekárny patří například tříkilový pecen chleba. "I naše babičky dělaly takhle velký chleba, zadělávaly jednou za týden, tak aby jim ten chleba jeden týden vydržel. Tenhle bochník vydrží deset dní," řekl Mikula.

Chleba se podle něj koulí ručně a peče se podstatně déle než běžná šiška chleba. "Standardní chleba se peče tři čtvrtě hodiny a tenhle bochník se peče hodinu a půl, aby byl pořádně propečený," dodal.

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.