Laboratoří dTestu prošlo 15 výrobků označených: vídeňské párky. Sice všechny splnily podmínku minimálního podílu masa, který potravinářská vyhláška stanovuje na 55%, ale etikety v mnoha případech uváděly podstatně vyšší hodnoty než jaká byla skutečnost.
Výrobek Bio Vídeňské párky, jehož výrobce Ponnath Řezničtí mistři Sušice, měl podle etikety obsahovat 95% masa, z laboratoře vyšel s výsledkem 78,62 %. Odchylku vyšší než 15% zaznamenal dTest ještě u párků výrobců Kostelecké uzeniny pro Tesco, Balcerzak i Spólka a Příbramská uzenina pro řetězec Coop. U posledního jmenovaného výrobce šlo o nebalené výrobky prodávané u pultu. U dalších výrobků nebyly rozdíly tak markantní, přesto výrobci své zákazníky klamali.
Fosfátové soli a glutamany
Nízký podíl masa není ale jediný problém. Párky obsahují látky, které mohou uškodit. Problematické jsou například fosfátové soli. Ty sice zlepšují chuť párku, ale mají negativní dopad na lidské zdraví. Zvyšují krevní tlak a zatěžují ledviny a srdce. Obsah soli ale většinou nezjistíme, její uvádění je povinně až když přesáhne 2,5%.
Glutamany, tedy látky dodávající masovou chuť i výrobkům, které maso nemusí obsahovat, nebyly obsaženy v osmi výrobcích. U těch zbylých ale byly uvedeny na obalu.
Vítěz z Lidlu
Nejlepšího hodnocení v následně proběhlém senzorickém testu se první příčky dočkaly šťavnaté párky ze Sparu od výrobce Steinhauser z Tišnova. Opačné hodnocení připadlo párkům Pikok od polského výrobce, podle testujících jsou příliš mdlé chuti.
Celkovým vítězem testu se staly Delikatesní vídeňské párky z obchodního řetězce Lidl. Žádné testované párky přitom nedosáhly na velmi dobré celkové hodnocení, nejlépe umístěné výrobky byly ohodnoceny pouze "dobře".