Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

1500 hospod a obchodů v ohrožení? Zkreslený průzkum, zlobí se Babišův úřad

Ekonomika

  14:55
PRAHA - I kvůli elektronické evidenci tržeb jsou ohroženy různé živnosti ve více než 860 z 1500 obcí, jejichž představitelé se dosud zapojili do ankety Sdružení místních samospráv. Celkem jde zhruba o 1470 provozoven, například pohostinství a obchodů, které sdružení označilo za zanikající, zaniklé nebo ohrožené.

Andrej Babiš před Branickou formankou. foto:  Dan Materna, MAFRA

Ministerstvo financí označilo anketu za „účelově zkreslenou a politicky motivovanou“.

„Nečekali jsme takto výrazný dopad,“ řekl předseda sdružení a europoslanec Stanislav Polčák (STAN). Uvedl, že ohrožení živností nemusí být způsobeno jen EET, ale i jinými státními regulacemi. Patří mezi ně třeba plánovaný úplný zákaz kouření v restauracích.

Babišova loterie Účtenkovka začne v polovině příštího roku, kývla vláda

„Nechceme bojovat s vládou, chceme upozornit na důsledek, který je v nejmenších obcích viditelný,“ uvedl Polčák. K nejohroženějším patří podle něho hospody bez teplého jídla, ale i maloobchody. Přesné údaje o tom, kolik restaurací a ubytovacích služeb, na něž se EET vztahuje od prosince, skutečně zavřelo, sdružení ale nemá.

Polčák podpořil návrh, aby drobní živnostníci nemuseli systém zavádět, pokud si dohodnou s daňovou správou paušální daň. Úpravu, která jde tímto směrem, již předložil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Chce, aby se EET nevztahovala na podnikatele, kteří mají daň stanovenou paušální částkou a jejichž příjmy v předchozích třech letech nepřekročily 250 tisíc korun ročně. Sdružení by chtělo vyšší sumu, mluví o půl milionu korun ročních tržeb.

Ověření účtenky EET.

Sdružení místních samospráv bylo překvapeno tím, že EET by se za určitých okolností vztahovala i na spolky třeba dobrovolných hasičů a baráčníků, když pořádají plesy a obdobné slavnosti. Polčák sdělil, že podle stanoviska finanční ředitelství je hranicí 175 tisíc korun ročního obratu z této vedlejší činnosti. „Tento důsledek pokládáme za největší ohrožení,“ uvedl.

Podle sdružení hrozí, že spolky nebudou pořádat tolik akcí jako dosud. Chce jejich vynětí z EET.

Průzkum: EET podporuje více než polovina lidí, podnikatelé se bojí zneužití

Cílem ankety je vyvolat u občanů dojem masové likvidace restauračních zařízení kvůli zavedení EET, uvedlo v reakci ministerstvo financí. Poukázalo na to, že průzkum se neuskutečnil mezi podnikateli, ale mezi „účelově vybranými starosty“. Ministerstvo také mluví o dezinterpretaci šetření a o návodných otázkách. Polčák se proti tomu ohradil. „Odmítám, že bychom jakýmkoli způsobem manipulovali daty,“ řekl.

Sdružení místních samospráv oslovilo v anketě všechny obce, kterých je v Česku přes 6200. Průzkum stále pokračuje.

Jak funguje EET?
Počty terminálů v Česku
Autor: