Diskuze
Bělorusové pálí legální samohonku. Luxusní produkt, po němž neoslepnete
Děkujeme za pochopení.
Na Slovensku se pali lavorovica. Zkladni suroviny jsou cukr a chleba. Ma chut ojeteho oleje. Muze v ni byt hodne priboudlin, ktere zpusobuji potom boleni hlavy. V SSSR pokud vim byl nedostatek cukru a chleba, protoze se vyrabela samohonka.
J. Lepka
Lavórovica se "pálila" v době, kdy se průmyslový líh denaturoval metylalkoholem / což se už desítky let dělá jen pro speciální použití a normálně není v obchodní síti dostupný/, a to "pálení" nemělo s destilací nic společného. Princip spočíval v tom, že metanol se v klidu od etanolu ze směsi oddělil prostým nalitím do lavóru a ponechal v klidu minimálně přes noc. No a ráno stačilo lavór podpálit prostým vhozením zápalky, odtud to "pálení" a počkat až část s metanolem vyhoří. Jenže, když byl někdo netrpělivý či byly nevhodné meteorologické podmínky, případně mu někdo v noci škopík zamíchal, byla z toho minimálně bílá hůl, horším případě funus.
Dobra zprava az na to, ze metylalkohol nevznika pri paleni alkoholu. Timto nesmyslem se krmi obecenstvo uz desitky let. Vseobecne znalosti vetsiny novinaru jsou vice nez spore. :-(
Každá ovocná pálenka obsahuje přirozeně určité neškodné množství metylalkoholu. Špatně vydestilovaná ovocná pálenka ho může mít víc než přípustné množství, z nevhodných surovin i nebezpečné množství.