Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Češi ‚nakupují‘ na svých záhonech. Nemusím do obchodů běhat pro rajčata ze Španělska, říká zahrádkář

Kilogram brambor až za třicet korun, cibule z Nového Zélandu, mdlá, nevýrazná rajčata, jablka ošetřovaná pesticidy. Jinými slovy: drahota, ekologie a chuť. To jsou tři hlavní důvody, které ženou Čechy zpátky do zahrad k pěstování vlastních produktů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

7. 7. 2019 13:48

Taky jsem si zasadil angrešt, borůvky , maliny, ostružiny , rybíz ,rajčata a okurky !!!! K tomu sehnal hnůj a je to !!

0 0
možnosti

2. 7. 2019 15:34

Tady by měla EU tvrdě zakročit. MOSANTO pomůže. Oni ti lidi nevidí, že je potřeba snížit počet obyvatel planety ? I proto podpora rodinného žití bur(z)e*rantů a pod . Chemtrasy, špinavá vida zamořená hormony a ženskými antikončepčními látkami a podobné opatření jsou potom úplně k ničemu. Ještě si ti ovčané začnou pěstovat slepice a králíky a zašívat ponožky..... Hrozná doba. To chce černochy do Evropy, podstrkávat jim sladká tučná jídla a za 50 - 100 let je také chytnou civilizační potíže a problémy. Jo, mezitím Evropané sice budou trochu jiní, asi budou spíš pomenších postav, ale s příjemně snědou barvou kůže a možná budou sem tam i tmavočerní modroocí blonďáčkové. Ale to se snadno vydrží. Ne ?

0 0
možnosti

3. 7. 2019 5:25

Třeba já s tím problém nemám. Vy jo?

0 0
možnosti

M. Mikulec

30. 6. 2019 16:50

Jak je vidět, Big Business ani politici neocení nulovou uhlikovou stopu při domácím pěstování. Ksefty by se přestaly hejbat! :-)

0 0
možnosti

3. 7. 2019 5:25

Jak si představujete, že by to politici měli ocenit?

0 0
možnosti

30. 6. 2019 13:21

U nás doma striktně rajčata a saláty nekupujeme mimo sezónu, chutná to jak hnojivová břečka. To si to raděj vypěstuju a jím kdy to je.

0 0
možnosti

30. 6. 2019 11:54

Chtělo by to zdanit, jistě, pane premiére, je to šedá ekonomika, kudy utíkají miliardy.

0 0
možnosti

3. 7. 2019 5:29

Do Peruna, vy také patříte mezi naprosté blby, že? Jak jste přišel na takovou krávovinu? Slyšel jste snad o nějakém takovém návrhu?

0 0
možnosti

30. 6. 2019 11:53

Není nad vlastní jahody, rajčata, okurky... Za tu námahu to stojí.

0 0
možnosti

M. Mikulec

30. 6. 2019 11:40

Nezapomenu na rozhovor s britskou novinářkou, která se po dvou letech v Afghánistánu vrátila zpět do Británie. Byla nemile překvapená, kde všude se rozrostly supermarkety, a byla zklamaná, že z ovoce a zeleniny necítí žádnou ovocnou ani zeleninovou vůni. Mohla porovnávat afghánskou bio stravu s hi-tech průmyslovým pěstováním.

0 0
možnosti

1. 7. 2019 1:35

To asi tím, jak do sebe dva roky rvala pod tlakem herák z afghánských zdrojů, přišla o čich. Ale jinak souhlasím, ten mák prý v Afghánistánu skutečně pěstují bio...

0 0
možnosti

30. 6. 2019 10:57

To co zde autor popisuje, je hlavně způsobené celosvětovým trendem mladých lidí / rodin mít kontrolu nad tím co jí a zároveň jde o určitý "znovuobjevený" způsob životního stylu v ekonomicky bohatých zemích. Když se podívám, kolik blogů, knih, televizních i online pořadů se zabývá zdravým bio stylem vaření, zdravým způsobem života, a kde téměř všichni autoři nabádají k tomu, aby si každý vypěstoval vlastní zeleninu, nebo ji nakupoval od farmářů. To není špatné, jen to první zmíněné není často jednoduše splnitelné pro všechny a to druhé, je sice jednodušší, ale leze to sakra do peněz - tedy zejména pokud někdo žije ve velkoměstě a akceptuje hru na "farmářské trhy" kde jsou ceny často x-násobně vyšší, než kdyby si dotyčný udělal výlet do regionů a koupil od místních malopěstitelů za ceny lokální.

Ale souhlasím, že kvalita (hlavně chuťová) u mnohé zeleniny a ovoce v řetězcích je často nesrovnatelná s domácími výpěstky. A asi nejlepší věc je plná kontrola nad tím, zda je nebo není použita

0 0
možnosti

M. Mikulec

30. 6. 2019 10:26

Zákon akce a reakce se nedá okecat: čím úpornější globalizace, tím vyšší hodnotou je domácí pěstování a místní výroba.

0 0
možnosti

30. 6. 2019 9:22

Řekl bych, že je to tak trochu přehnané. Máme dost velkou zahradu, ale pěstujeme pouze jahody, jinak je to zahrada okrasná. Ono totiž v současné době, kdy je všeobecně nedostatek vody a je poměrně dost drahá, je těžké pěstovat třeba zeleninu, protože ta povětšinou potřebuje pořádné dávky vody. Takže to také předpokládá, že zahrádkář má silný zdroj vody. My máme studnu, která dává slušné množství vody, ale stalo se, že v loňském roce někdy v srpnu nebylo po vodě ani památky. A to asi tak po 20 letech, co ji provozujeme. A ještě jedna věc: Pokdu pěstujete zeleninu, zkuste si odejet na dva týdny na dovolenou.

0 0
možnosti

30. 6. 2019 9:26

Nam dava studna vody dost, mame stesti na podlozi (pisek) a dve reky v blizkosti. Hladina vody v rece odpovida plus minus hladine vody ve studni.

0 0
možnosti