Doby socialismu možná řadě lidí připomene reklamní kampaň, se kterou se nyní lze setkat v českých ulicích. Podobně jako tehdejší reklamy na vejce nebo sardinky totiž místo konkrétní značky propaguje celou komoditu - v tomto případě cukr.
Cukr versus sladidloUmělá sladidla jsou určena pro diabetiky. Výrobci je používají hlavně proto, že jsou levnější než cukr. A dávají jich často rovnou několik najednou - aby totiž jednotlivá umělá sladidla dokázala produkt dostatečně osladit, muselo by se jich přidat více, a poté mají nepříjemnou pachuť |
Právě tato společnost, respektive její rakouský vlastník potravinářský koncern Agrana má kampaň na svědomí. Kromě České republiky paralelně probíhá také v Rakousku, na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku. Billboardy, které jsou k vidění od minulého měsíce, zobrazují například květiny nebo ženu opalující se na slunci a zdůrazňují nenahraditelnost přírodních produktů náhražkami.
Firma tak bojuje především proti umělým sladidlům, která jsou stále populárnější zejména kvůli nižší energetické hodnotě.
"Je zde trend k snižování kalorií, ale zároveň se vrací i přírodní produkty. Naším cílem je tedy vytvořit určitou protiváhu. Jde o nezávislou kampaň propagující naši značku, ale také cukr samotný," uvedla Selma Illitzová, marketingová ředitelka mateřské společnosti Agrana.
Snaha odradit zákazníky od umělých sladidel, a tak současně tlačit i na výrobce potravin nachází podporu také u odborníků na výživu, kteří zbytečné používání umělých sladidel kritizují.
"Umělá sladidla jsou určena pro diabetiky. Výrobci je používají hlavně proto, že jsou levnější než cukr. A dávají jich často rovnou několik najednou - aby totiž jednotlivá umělá sladidla dokázala produkt dostatečně osladit, muselo by se jich přidat více, a poté mají nepříjemnou pachuť," konstatoval potravinářský technolog Vít Syrový.
Rozsáhlá kampaň Agrany zároveň dělá radost i jejím konkurentům na českém trhu, protože z propagace cukru mohou těžit i oni.
"Určitě vítáme každou podporu klasického přírodního cukru, tedy cukru vyráběného v našich podmínkách z cukrové řepy. Je dobré občas spotřebitelům připomenout, že cukr není nijak škodlivý, jak jsou v poslední době mylně informování z některých médií," uvedl Jakub Hradiský, vedoucí komunikace Cukrovarů a lihovarů TTD.
Podle Syrového je navíc užívání umělých sladidel nezdravé. "O mnohých sladidlech byly zveřejněny odborné studie, které dokazují, že poškozují zdraví. Například cyklamáty bývají spojovány s rakovinou močového měchýře. Cukr je lepší z toho důvodu, že jde o přirozenou a pro organismus zpracovatelnou látku. Naopak umělá sladidla i v malých množstvích zatěžují či poškozují organismus," upozornil.
Stav českého cukrovarnictví nicméně nejvíc ze všeho ovlivnila reforma evropského trhu s cukrem, která probíhala poslední tři roky. Evropská unie musela po prohraném sporu s dalšími státy zrušit cla a dotované ceny cukru a naopak zavedla přísné kvóty pro jednotlivé státy, aby zabránila přebytkům. To znamenalo konec tisíců výrobců a celá Evropská unie se, stejně jako Česká republika z tradičního exportéra cukru proměnila v trh závislý na dovozu této suroviny.