Diskuze
Pivovary: boj Davida s Goliášem
Děkujeme za pochopení.
grr
Re: Klášter
Přdám ještě pár odkazů (na jeden druh chleba a rohlíku):
http://www.pivovarklaster.cz/" target="_blank" rel="nofollow">http://www.pivovarklaster.cz/
Nejnižší dělají 7° Fitness Beer. A vedle chvály špičkového piva jsou na diskusi i nadávky na nepovedené letošní pivobraní. Což dává MIKImu částečně za pravdu.
Tady je třeba exkurze. Klášter používá stejné kvasnice jako Gambáč. A hned je za tím debata jak je možné dělat místo podřadného Gambáče špičkové pivo.
http://www.svetpiva.cz/article.php?ID=868" target="_blank" rel="nofollow">http://www.svetpiva.cz/article.php?ID=868
MIKI
RE: Klášter
Přeju to každému, kdo si může vypít větší množství vynikající (údajně) 11° z pivovaru Klášter, aniž by mu to dělao nějaké problémy, ale i jemu může spadnout za ucho klíště, až se ohne pro hříbek. Když bude mít to štěstí, že to přežije a po třech týdnech na intentzivce ho odvezou domů a nikoli v penálu do pece, začne se možná také shánět po nealko pivu. Jinak shánět se v pivovaru po nealko pivu je zhruba stejná blbost, jako shánět se v pekařství po více než jednom druhu chleba a rohlíků... Jen z rádoby "kulturních" akcí, kde je největším tahákem desítka za deset korun, si image dobrého výrobce piva nevytvoří. Nealko pivo dostávám ve slušnějších restaruracích bez problému, a protože vypiju zpravidla jen jedno na žízeň, nedělá mi problém zaplatit zhruba 28 - 35 korun za třetinku, což je naprosto běžná cena za tento typ piva. Tvrdit potom, že se výroba nealko piva nevyplatí je buď nechuť zkusit něco jiného nebo neschopnost. Prodávat desítku za deset mohou jen jednou za rok na pivobraní a uslintaní notorici s pobryndanými triky je asi v tvrdé konkurenci s velkými pivovary nezachrání. Budvar vyrábí dva druny nealko piva, bouhužel ten dražší a lepší - Budwaiser Free se u nás prakticky nedostane, jeho skoro celá produkce jde na export nebo do ekluzivních restaurantů a hotelů. Přeju každému, aby mohl vypít co chce a kolik toho chce, ale ať se radějí nerouhá, klíšťat je prý letos opravdu hodně a mnoho je jich nakažených....
Nealko pivo
Re: RE: Klášter
Musím opravit tvrzení, že Budvar vyrábí dva druhy nealko piva. Vyrábí pouze jeden druh a není to pivo určené výhradně pro export. Obecně je problém v tom, že postavení na trhu samozřejmě hraje také roli při jednáních v supermarketech - respektive v jejich sítích. Pokud nějaký pivovar, který nemá dominantní postavení na trhu, chce do supermarketu dodat zboží, potom za to musí dost zaplatit.
Souhlasím s tím, že investiční pobídky, které umožňují některým pivovarům zvýšit jejich dominantní posici, že jsou tak trochu "hřebíkem do rakve" ostatním, kteří na novou technologii nemají.
Paťa
David s Goliášem se melou o místo na trhu...
...a alkoholikovi je to jedno. Vypije svojich deset co nejlevnějších a je spokojen. Ti co hledají požitek z kvality, ani nejdou do hospody, protože netuší, zda je v pivu vůbec chmel. Koupí si lahváč podle etikety, kde je popsané složení. Rozhodně nekoupí pivo s chmelovým extraktem, stabilizátorem, barvivem a podobnými hnusy. Skutečných piv je však na trhu zoufale málo. Dnes je dobré pivo nedostatkové zboží.
Marie
Nehorázné rozhodnutí soudu, Petruška Šustrová
Rozhodnutí Nejvyššího soudu, který zamítl stížnost pro porušení zákona podanou ve prospěch Jana Šimsy, je nehorázné. Podle mluvčího soudu v roce 1978 v případě Jana Šimsy „Městský soud v Brně a poté i krajský soud pečlivě prověřily důkazy a vyhodnotily je objektivně, a to navzdory tehdejší politické situaci“. Není tedy důvod Jana Šimsu rehabilitovat.Nejvyšší soud rozhodl v roce 2007stejně, jako komunističtí soudci v roce 1978. podívejte se do archivu LN
Paťa
Re: Nehorázné rozhodnutí soudu, Petruška Šustrová
Ti soudcové pili pivo? Nebo, co je vlastně nehorázné?
kenval
Já vidím problém i cenách
Já zásadně piju regionální pivká(Svijany jsou fakt dobré),výtečné je i Nymburské,zkoušel jsem i Ferdinanda,jenže za 6 měsíců vyskočil z 19 na 25 Kč(turistická sezóna).Problém je v tom,že vozit takové pivo do vzdálených destinací ho prodražuje. A platit 20-25 Kč za 0,5l znamená,dát si nejvýše jedno pro chuť. Ty mezinárodní značky nepiji,je to všechno na jedno brdo,chuť je témeř totožná(Krušovice,Popovice,Gambrinus,Radegast).Ale to je můj subjektivní dojem,nejsem profesionál.
m.p.
Re: Já vidím problém i cenách
Svijany, Nymburk, Vratislavice, Jihlava, nově Dačického pohár (Kutná hora?), ujde i nějaký ten Měšťanský pivovar Praha
MIKI
Když chce někdo prodat pivo, musí být hlavně dobré
Nářky tzv. "malých" výrobců piva mne už pomalu začínají unavovat. Jestliže jsou schopni vyrobit kvalitní pivo, pak se nemusejí bát o existenci, když bude vařit velký pivovar svoje pivo takzvaně z košťat, nepomůžou mu žádné dotace. Ať si malí výrobci zajedou na exkurzi do Německa, tam je malých pivovarů skoro tolik co stánků s buřty, ovšem když si chci v nějaké oblasti u motorestu dát nealko pivo, nabídnou mi kromě nějaké hlavní značky i 3 až 4 regionální, každé mi přinesou vzorně vychlazené v orosené lahvi a k němu ještě žejdlík s logem výrobce - jak to ti skopčáci zvládnou? U nás malé pivovary vyzkozuší několik typů piva, ty které se prodávají a přitom vyrábějí s co nejmenšími náklady, nechají ve výrobě a ostatní zruší. Pak fňukají, že velcí výrobci, kteří vyrábějí x typů piva, je dusí, protože jsou dotováni. Nedávno jsem byl s manželkou v Klášteru u Mnichova Hradiště na pivobraní, které avizovali jako velkou kulturní událost. Žena řídila, já po klíšťové encefalitidě beru dost silné práčky, tudíž jsme se oba sháněli ve velkém vedru, které ten den panovalo, po nealko pivu. Bylo nám řečeno, že pivovar Klášter je nevyrábí, protože je na něm malý zisk. Každý druhý stánek byl s točenou desítkou za 10,- Kč za 0,5 litru, hlavní hit dne, dalo nám hodně práce najít stánek aspoň s minerálkou s příchutí, ne příliš studenou, 0,5 litru za 20,- Kč. Za kelímek jsem si připlatili 3 kačky, abychom nemuseli pít z láhve jak zedníci... Přitom jen za vstupné do areálu jsme zaplatili 100,- Kč na osobu, za které jsme dostali pouze červené razítko na předloktí. Za 20 minut jsme z areálu, kde nebylo skoro možné sehnat místo k sezení, vypadli, aniž bychom tam cokoli kromě té minerálky vypili či snědli; protože jsme nepili pivo, dívali se na nás všichni návštěvníci, většinou už dost nabraní, jako na obtížný hmyz, který jim zabírá místo na kraji lavice určené pro pivaře. Jestliže takovýmto způsobem bojují malé pivovary o svoje klienty, nedivím se že to s těmi většími prohrávají...
Vašnosta
Re: Když chce někdo prodat pivo, musí být hlavně dobré
Ty prášky jsou asi opravdu silné
JUDr. Marek Kalina
Žvásty
Jediné, v čem mají tzv. malé pivovary pravdu je to, že je nepochopitelné, aby stát proplácel Prazdroji jakékoli investice. SAB Miller na ně jistě bohatě má. Jinak je to ale snůška nesmyslů, jak psáno, šikovným menším pivovarům se daří, export, výstav roste. Menší pivovary budou existovat do doby, pokud bude o jejich produkty zájem a budou je umět prodat. V tom je celé kouzlo. Narozdíl od malých sýrýren, rybáren nebo konzerváren, mají dokonce daňovou úlevu. Chce to nebrečet, nestěžovat si neustále v novinách a něco dělat. Jestli bude více značek, ale méně výrobců, to si myslím, že je spotřebiteli úplně šumafuk, kdo je vyrábí. Já třeba mám kromě plzně rád i budvárek a kozlíka, z malých pivovarů mi lahodí třeba vynikající svijanské. Svijany slouží mj. jako zářný případ, že i skoro zaniklý malý pivovar je dnes veleúspěšný a jsou i další případy. Tyhle nářky v novinách mi ale "malá" piva začínají otravovat...
herdekbabka
Re: Žvásty- ani ne spíš si budou lidi muset uvědomit - co vlastně za levní ?pívo? pijí.
Nejsme pivaři - ale ... po Prazdroji, Starobrnua některých dalších dělal žaludek bububu. Nechápali jsme to , vždyť právě pivo mělo zažívání zklidnit a zprovoznit a dřív to fungovalo-. Pak nás napadlo kouknot se na složení a bác - většina piv, která zlobila byla chemická a proto patrně levnější - všude byl koncentrát - pro výrobce patrně kouzelná slovo ale pro konzumenta základ malérů. Takže jsme skončili u Budvaru, který je bez toho kouzelného sluvka - ječný slad a žatecký chmel - udělají své - a zažívání je v pohodě. zrovna tak ale i ostatní potraviny - jakmile je koncentrát či E nebo dokonce sojový cosi zvýrazňovač chuti stabilizátory a pod - okamžitě nebrat - je to chemikáliemi přecpáno. eU prý přemýšlí o dani z obezity - hm, napřed by se měla zajímat co vlastně tuto obezitu způsobuje, jestli náhodou se nekumulují v těle a pak ta obezita - a začátek malérů.
Martin
Bodejď
by se malým pivovarům nedařilo špatně, když největší hráči, kteří mají už z povahy velikosti řadu výhod, navíc ještě požívají 600 milionů dotaci od státu a očividnou náklonnost úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Opravdu zvláštní věc je, že nejvíc se monopolů a zákazu jejich regulace zastávají levičáci, kteří přitom v jiných oblastech jsou proti volnému trhu. Ale je to asi opravdu tím, že oni volný trh z nějakého důvodu nesnesou a tak si přejí, aby v každém oboru fungovala jedna jediná firma.
Jeseter
Ceske pivo
" ma ve svete dobre jmeno a v nejblisi dobe ho neztrati" ??
Takze se da ocekavat, ze po "delsi dobe" ANO ?