Diskuze
Spropitné jako daňový únik
Děkujeme za pochopení.
Jovo Miks
Spropitne nedavam,nemam problem s danovym unikem
Cela tato hra vede do pekel.Na jedne strane restauracni mafie vytvari dojem,ze dat spropitne se slusi.Na druhe strane pan Kalousek zveda oboci.Je to proste:Spropitne nedavam,stejne maji ceny vytvoreny a neverim,ze by prodavali bez vydelku.Prazske cinske suprrestaurace jsou prazdne, a presto je nezrusili.Nechodim do resturace oslnovat cisniky,alejist a pit.Stejne tocenym pivem sponzoruji ty,kteri piji lahvace. Spropitne se melo ignorovat.V Mexiku za mnou bezel cisnik v kozene zastere az ven na ulici a chtel "svych" 15%. Kdyz nebudeme tvrdi, ale jen natvrdli, bude to v Cechistanu take tak.
Petr Tenzor
Re: Spropitne nedavam,nemam problem s danovym unikem
A kdo vás nutí dávat spropitné? Pokud nemáte vychování a nedáte obsluze nic ani v případě že jste s ní velmi spokojený, je to jen vaše věc. Naštěstí většina lidí to vidí jinak, v opačném případě by úroveň obsluhy leckde byla horší.
Skopčák
Nekvalifikace pinglů. . .
Asi jsem měl ve svém životě štěstí i když vyjímky opravdu jsou BOHUŽEL. Jde o to do jakých podniků chodíte. Dnes je již samozřejmost matura a min.2jazyky. Dost si potrpím na tom, že salát dostanu z levé a kompot z pravé strany o ostatním ani nemluvě. O nekvalifikované práci múže zde psát jen opravdu ale opravdu nekvalifikovaný bl beček, chodící na pivo do maštale a od ešusu s bagrem dál nepostoupil z důvodu nepochopení významu nože a vidličky!!! Ta panika když zjistil ,že někteří jedinci (a jejich čím dál více - HURÁ) používají při jídle i více příborů a skla.
xf
Re: Nekvalifikace pinglů. . .
Já ti rozumím. Vidlička do levé ruky, nůž do pravé ruky a N-E-O-B-L-I-Z-O-V-A-T.
Jestli si takhle představuješ kvalifikaci... inu pingl.
A nevím, co si představuješ pod pojmem lepší podnik. Ale je zcela běžné, že pingl plácá nesmysly i o víně v ceně 500-1500 Kč láhev. Pardon, pro tebe flašku. Ale to já beru s humorem, inu pinglové. Ale slušné vychování a znalost základních pravidel, to bych čekal i v maštali. Vždyť to je nějakých 10 "neobvyklých" pravidel. A to že je neznají, jak sám potvrzuješ (dokonce ani v dražších podnicích), jen potvrzuje, že jde o nekvalifikovanou práci a pracovní sílu.
Skopčák
Hon začíná...
Francová, Francová Vy mrško už zase opisujete !!! Takto se psalo za Husáka. Aby pracující třída ba i někdy inteligence se nestarala o opravdové problémy předhazovala se TÉMATA číšnici,zelináři,řezníci,uhlíři,kadeřnice,lázeňské služby atd. HLAVNĚ AŤ SE NESTARAJ O DŮLEŽITÉ VĚCI. Udělejte článek s panem P. Hlinkou. O tom jak se kradlo ve velkém a braly úplatky(v řádech statisíců) u IH Praha. Byl velkým Komunistou a ředitelem několika Interhotelů v Praze.(ředitel IH bylo nomenklaturní místo) Určitě se rád podělí o své vlastní zkušenosti z doby totality.
Milan
!!!
Co dostane číšník nebo servírka za dýžko, do toho je státu kulový, pane náměstku z ministerstva! Jen byste všechno každýmu nejraději ukradli.
jouda
jak zdanit zpropitné
špekuloval už ekonom Sobotka,nic novýho pod sluncem,ale že se toho chytla tahle parta,která slibovala nízké daně a zjednodušené formuláře to je už ne k smíchu,ale k pláči.
D
zakázat dýška mimo účtenku
nejjednodušší by bylo spropitné navázat povinně na útratu, jako je tomu v mnoha zemích - mnohde je spropitné považováno dokonce za urážku (ona je to jistá forma žebroty) - a jakékoli další peníze bokem brát jako úplatek.... číšníci a servírky okrádají nás všechny ostatní, kteří se na rozdíl od mnohých z nich živíme 100%ně poctivě
jouda
Re: zakázat dýška mimo účtenku
troubo je mojí věcí zda je mi ping nebo číšnice sympatickáTy si dej guláš doma a nikam nelez.
ALOIS.AMERICAN
SPROPITNE
JAKO DANOVY UNIK.JDETE DO PRDE*E,TAM VAM VIETNAMCI VYVAZI Z VLASTI MILIONY KORUN A HOV*O VLADA DELA,A TADY MLUVIME O PAR KACEK A KOKO*I ZACINAJI VYSKAKOVAT O NEJAKEM UNIKU.NECHCI BYT SPROSTY ,ALE JINAK TYM VOLUM VE VLADE TO JINAK NEMUZETE VYSVETLIT
Ale
Re: SPROPITNE
V banánových republikách to tak bohužel chodí. S tím se nedá Lojzíku nic dělat. Možná ty klacky...
xf
Dotaz:
Po pravdě řečeno, nerozumím argumentaci pinglů.
Tvrdí, že lidé by měli dávat peníze nad domluvenou cenu, že je to ocenění personálu, a že by to mělo být 8-10% z útraty. Ale že dávají výrazně méně, jen zaokrouhlení.
Jenže ať se na mě nezlobí, ale 35 000 čistého měsíčně, mi za nekvalifikovanou práci přijde cokoli, jen ne málo.
Stejně tak nechápu, co myslí tím "oceněním". Anebo snad pinglové dávají stavební firmě za postavení domu dle smlouvy, ČEZu za pravidelnou dodávku elektřiny, anebo při nákupu potravin a nápojů do hospody, či domů, nákupu kalhot, dobrovolně dobrovolně 10% obsluhujícímu personálu navíc?
Ale
Re: Dotaz:
Zkus si dneska vzít bílou košili a běž na plac nosit. Možná získáš na „nekvalifikovanou “ práci jiný názor a v tom horku se ti pročistí hlava.
Zdeněk
Dělali jste v hospodě?
Ten kdo do toho kecá,měl by jít dělat do hospody.Po každém zdražení z pivovaru by měli jít nahoru i ceny na výčepu.Nedělá se to,nikdo by nevěděl kolik co stojí,pak se zdraží a napřed odejdou hosti,případně si o spropitném můžete nechat zdát i několik týdnů.Dalším zdražením se kruh uzavře.
Spropitné je přece od toho,abych ocenil personál ,nikoliv majitele.Pokud jsem spokojen jak s kvalitou,tak s chováním personálu,nic nebrání dát spropitné do výše,kterou si mohu dovolit.
jezevec
spropitným daruji svoje jednou již zdaněné peníze
spropitným daruji svoje jednou již zdaněné peníze - což je pro příjemce do 20.000/ročně nezdanitelná položka.
jinak specificky v anglii, nebo obecně a i u nás v hospodách kde se platí kartou - platím hospodě dle účtu, a číšníkovi hotově zvlášť do ručky.
spropistné je dar za nastandardní obsluhu - pokud nejsem spokojen, dávám dýško v řádu jednotek korun - pokud jsem spokojen, dávám 10%, nebo třeba shrábnu drobné a dávám celou stokorunu