Diskuze
V Česku se rozšiřují dosud neznámá svrchně kvašená piva
Děkujeme za pochopení.
Ing. Lucian Papazian
Co to je za češtinu? Kdo to psal?
"většinu většinu z nich tvoří pšeničné pivo Weizen" Jazykově zpracovaný text jsem tak v žalostném stavu dlouho nečetl, snad od nějakého automatizovaného překladače do češtiny. Autora bych vyhodil.
Ing. Lucian Papazian
Co to je za češtinu? Kdo to psal?
"Ani v jiných zemích nejdou včetně Bavorska, které je pravlastí svrchně kvašených piv, ale nyní je tam nejvíce pilsnerů,"
Ing. Lucian Papazian
Co to je za češtinu? Kdo to psal?
"Z malých restauračních pivovarů skoro každý a lidem chutná"
Clinton
Pivo
Nevim co vy Cesi mate porad s tim vychvalovanym ceskym pivem.Asi nevi z vas nikdo kolik malych a vetsich pivovaru existuje v Nemecku,kde se vari pivo dele nez v Cesku a podle zakonite cistoty bez jakychkoliv michanin.Nedavno jsem koupil bednu plzenskych plechovek ktere se nedaly vubec konzumovat-hnus.
Ach jo (bls1)
Re: Pivo
Nevím, proč si vy Němci myslíte, že reprezentantem českých piv je plzeňské v plechovce.
Radek
Nechápu,
poslední cca 3 týdny mi pivbo prostě nechutná. Jak dlouho to ještě může trvat?
lhulilajmi
Re: Nechápu,
Než ve vašem krematoriu budou mít volnej rošt.
Mgr. Milda
Ve světě bývá pivo nejméně 12°
jenom v Čechách se ředí hotové pivo na výčepní nebo ležák, který těch 12°má mít. To odpovídá necelým 5% obsahu alkoholu. Za prvního totáče, za Heydricha, jsem nosil dědečkovi ve džbánu jihlavské 3°pivo, pěnu jsem si olízl ale po alkoholu tam byla sotva stopa. Za druhého totáče, za Gottwalda, jsem nosil už 7° pivo, to mělo s dnešním pivem dost společného. Zejména se tehdy vařil ještě chmel, dnes už jenom extrakt.
K tomu svrchně kvašenému pivu, to bývá zrádné- chutná spíš jako limonáda, má však dost alkoholu a po několika pivech bývá i těžká hlava. Zejména v Kolíně nad Rýnem, tam se pije Kölsch, což je také svrchně kvašené ale dost silné pivo z ječného sladu- pouze z 0,2 l zkumavek, ale z dobrých důvodů- je to bolehlav a hostinský si za více zkumavek také více naúčtuje.
krutiprt
Dosud neznámá? To jsou paradoxy :))
Přesnější by asi bylo říct, že české země začínají svrchně kvašená piva znovu objevovat. Než plzeňský sládek přivezl z německa know-how na pilsner (chacha), spodně kvašená piva se tu nedělala. A že to není tak dávno, zjistíte z etikety Prazdroje...
Mgr. Milda
Weizen- nebo Weissbier jsou klasická piva
která vznikají rychlým kvašením, mají proto spíše ostrou chuť a hodně bublinek. Do objevu chladících strojů byl ležák vzácný, musí se při kvašení chladit a to dost dlouho. Weizen se obejde při výrobě bez chlazení, nemá však tu trvanlivost. Zejména je třeba taková pěnivá piva dobře vychladit před servírováním, hodnotné jsou kvasinky, které v tom pivě tvoří zákal, obsahují vitamíny B. V parném létě je dobře vychlazený Weissbier pravé osvěžení, mnohdy se přidává i kolečko citrónu.
Ležák se u nás začal vyrábět koncem 19. století, první chladicí stroje vyráběla plzeňská Škoda. Takže tam vznikla i první velká výroba ležáku, ten se u nás prosadil.
nesher
Re: Weizen- nebo Weissbier jsou klasická piva
Souhlas, dát si občas náchodský weizen je radost.
Standa
Vyzkoušeno - a návrat k Budvaru
Jak s citovaným panem Veselým málokdy souhlasím, tentokrát mu dávám za pravdu: Ano, Češi mají úplně jiné pivní zvyky - já také takové pivko v Plzni, cestou do tamní zoo, vyzkoušel, ale tím to zvadlo. Vrátil jsem se ke světlému ležáku z mého oblíbeného Budějovického Budvaru. Není přost+ě nad klasiku!