Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

V Česku se rozšiřují dosud neznámá svrchně kvašená piva

Díky malým restauračním pivovarům se v Česku začala objevovat svrchně kvašená piva. Český pivař tyto produkty nezná, protože je zvyklý na spodně kvašené ležáky. První větší výrobce, které tyto produkty nabídl na trh, je Pivovar Náchod.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ing. Lucian Papazian

7. 7. 2009 11:54
Co to je za češtinu? Kdo to psal?

"většinu většinu z nich tvoří pšeničné pivo Weizen" Jazykově zpracovaný text jsem tak  v žalostném stavu dlouho nečetl, snad od nějakého automatizovaného překladače do češtiny. Autora bych vyhodil.

0 0
možnosti

Ing. Lucian Papazian

7. 7. 2009 11:52
Co to je za češtinu? Kdo to psal?

"Ani v jiných zemích nejdou včetně Bavorska, které je pravlastí svrchně kvašených piv, ale nyní je tam nejvíce pilsnerů,"

0 0
možnosti

Ing. Lucian Papazian

7. 7. 2009 11:49
Co to je za češtinu? Kdo to psal?

"Z malých restauračních pivovarů skoro každý a lidem chutná"

0 0
možnosti

Clinton

6. 7. 2009 22:53
Pivo

Nevim co vy Cesi mate porad s tim vychvalovanym ceskym pivem.Asi nevi z vas nikdo kolik malych a vetsich pivovaru existuje v Nemecku,kde se vari pivo dele nez v Cesku a podle zakonite cistoty bez jakychkoliv michanin.Nedavno jsem koupil bednu plzenskych plechovek ktere se nedaly vubec konzumovat-hnus.

0 0
možnosti

Ach jo (bls1)

7. 7. 2009 8:57
Re: Pivo

Nevím, proč si vy Němci myslíte, že reprezentantem českých piv je plzeňské v plechovce.

0 0
možnosti

Radek

6. 7. 2009 21:41
Nechápu,

poslední cca 3 týdny mi pivbo prostě nechutná. Jak dlouho to ještě může trvat?

0 0
možnosti

lhulilajmi

6. 7. 2009 23:31
Re: Nechápu,

 Než ve vašem krematoriu budou mít volnej rošt.

0 0
možnosti

Mgr. Milda

6. 7. 2009 21:17
Ve světě bývá pivo nejméně 12°

jenom v Čechách se ředí hotové pivo na výčepní nebo ležák, který těch 12°má mít. To odpovídá necelým 5% obsahu alkoholu. Za prvního totáče, za Heydricha, jsem nosil dědečkovi ve džbánu jihlavské 3°pivo, pěnu jsem si olízl ale po alkoholu tam byla sotva stopa. Za druhého totáče, za Gottwalda, jsem nosil už 7° pivo, to mělo s dnešním pivem dost společného. Zejména se tehdy vařil ještě chmel, dnes už jenom extrakt.

K tomu svrchně kvašenému pivu, to bývá zrádné- chutná spíš jako limonáda, má však dost alkoholu a po několika pivech bývá i těžká hlava. Zejména v Kolíně nad Rýnem, tam se pije Kölsch, což je také svrchně kvašené ale dost silné pivo z ječného sladu- pouze z 0,2 l zkumavek, ale z dobrých důvodů- je to bolehlav a hostinský si za více zkumavek také více naúčtuje.

0 0
možnosti

krutiprt

6. 7. 2009 19:48
Dosud neznámá? To jsou paradoxy :))

Přesnější by asi bylo říct, že české země začínají svrchně kvašená piva znovu objevovat. Než plzeňský sládek přivezl z německa know-how na pilsner (chacha), spodně kvašená piva se tu nedělala. A že to není tak dávno, zjistíte z etikety Prazdroje...

0 0
možnosti

Jeseter

6. 7. 2009 19:10
Pekne

nam to servirujou, ty splasky si muzete nechat do EU.

0 0
možnosti

Mgr. Milda

6. 7. 2009 18:17
Weizen- nebo Weissbier jsou klasická piva

která vznikají rychlým kvašením, mají proto spíše ostrou chuť a hodně bublinek. Do objevu chladících strojů byl ležák vzácný, musí se při kvašení chladit a to dost dlouho. Weizen se obejde při výrobě bez chlazení, nemá však tu trvanlivost. Zejména je třeba taková pěnivá piva dobře vychladit před servírováním, hodnotné jsou kvasinky, které v tom pivě tvoří zákal, obsahují vitamíny B. V parném létě je dobře vychlazený Weissbier pravé osvěžení, mnohdy se přidává i kolečko citrónu.

Ležák se u nás začal vyrábět koncem 19. století, první chladicí stroje vyráběla plzeňská Škoda. Takže tam vznikla i první velká výroba ležáku, ten se u nás prosadil.

0 0
možnosti

nesher

6. 7. 2009 18:35
Re: Weizen- nebo Weissbier jsou klasická piva

Souhlas, dát si občas náchodský weizen je radost.

0 0
možnosti

Standa

6. 7. 2009 16:50
Vyzkoušeno - a návrat k Budvaru

Jak s citovaným panem Veselým málokdy souhlasím, tentokrát mu dávám za pravdu: Ano, Češi mají úplně jiné pivní zvyky - já také takové pivko v Plzni, cestou do tamní zoo, vyzkoušel, ale tím to zvadlo. Vrátil jsem se ke světlému ležáku z mého oblíbeného Budějovického Budvaru. Není přost+ě nad klasiku!

0 0
možnosti