Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Češi se do německého pohostinství nehrnou, doma si vydělají stejně

Češi z pohraničí nemají už zájem pracovat v německých restauracích jako číšníci nebo kuchaři. Tamní mzdy jsou totiž po odečtení dopravy, případně ubytování, zhruba srovnatelné jako v Česku. Pracovní podmínky jsou navíc v Německu náročnějsí. Naopak české restaurace v příhraničí si mohou teď na pracovním trhu vybírat.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V

8. 7. 2009 13:43
Poddal se i socializmus.

Zásluhou okrádání zákazníků to bylo i za socializmu povolání s kapitalistickými příjmy. Zvyk je železná košile!

0 0
možnosti

Rico

8. 7. 2009 13:26
Krutý kapitalismus: když se nic neděje, tak je nuda!

Vedoucí pitschérie dodává: "V zahraničí je v gastronomii normálním jevem přerušení pracovní doby. Dají jim mezi obědem a večeří volno a dělej si co chceš."

To je vskutku nehorázné!

Mezi obědem a večeří by snad měla kuchyně naprosto fungovat, ne! Zaprvé: nevychladne poklička, zadruhé, lze nepřetržitě vařit knedlíky, pročež v případě potřeby jsou knedle neustále uvařené, zbytečně pak nerezaví nůž na krájení brambor!

A za další: kam by šli lidé na jídlo, třeba v půl páté? Nebo ve třičtvrtě na čtyři? Když mají odpolední polední přestávku až odpoledne?! Copak lze zavřít od 15.00 do 18.00 jen tak? To nikdo nemyslí na to, že když je celý den otevřeno, že se tak alespoň neopotřebují zámky u dveří a klíče? Zlatý pizzasocializmuz!

0 0
možnosti

Palmáč

8. 7. 2009 14:00
Re: Krutý kapitalismus: když se nic neděje, tak je nuda!

Prostě se zavře a personál si skočí naproti na pivko, protože tam mají otevřeno a v klidu to tam přečká.

0 0
možnosti

Surfer

8. 7. 2009 13:16
Pohostinství

Tento problém si restaurace v Německu zavinily sami. lidi už nejsou ochotni dělat za 6 euro na hodinu a to někdy i 12 hodin v jednom zátahu. Musí-li si tam ještě platit ubytování, stravu, popř. dopravu, tak se to opravdu nevyplatí. Ta hodinová mzda je úmyslně tak nízká, protože majitel předpokládá, že si obsluhující personál vydělá na diškrécích.

0 0
možnosti

kratkaivana

8. 7. 2009 12:25
plně dávám článku za pravdu

Protože do oblasti Chodska - Domažlice, Babylon mám možnost nejméně 4x ročně jezdit, tak mohu potvrdit, že restaurace v této oblasti žijí z 80 % z německých klientů - hraniční přechod Furt in Wald / Folmava je pouhých 12 km. Všechny restaurace a další podniky zde jenom kvetou, lidé se zde naučili chovat tak, jak si je Němci za těch 15-20 let už vychovali, což je ten největší rozdíl mezi podobnými jinde v ČR !

0 0
možnosti

Martin

8. 7. 2009 11:43
Zloději

Pokud jsou "čisté" platy srovnatelné, pak je volba jasná: v česku si můžou při práci nakrást víc. V poslední době to číšníci u nás zkoušejí čím dál častěji.

0 0
možnosti

Boo

8. 7. 2009 11:14
dost zmatený článek

0 0
možnosti