Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Potravinová soběstačnost Česka klesá. Většina masa je z dovozu

Potravinová soběstačnost Česka se dlouhodobě snižuje, pokles se zrychlil po vstupu do Evropské unie. Výroba klesá hlavně u živočišných komodit, jejichž výroba stále klesá. Domácí produkce nedokáže nasytit ani spotřebu ovoce, zeleniny, brambor a vajec. Soběstační jsme naopak u hovězího masa, obilí, cukrovky a mléka. Vyplynulo to z údajů ministerstva zemědělství.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P. Fiala

23. 5. 2012 9:05
Ekonomiky a jejich obchodní trhy

Fenomém vývozů a dovozů zboží a služeb funguje v současné době již ne mezi rodinnými klany na území před humny a za humny.

Obchody fungují v globálním měřítku i pro velmi malé ekonomiky - firmy, ne-li jednotlivci či několika členné týmy.

Stále však platí ta "komparativní" výhoda, a cena zboží v místě výroby je stále více vnímána s cenou dopravy do místa prodeje.

A zbožím dovozním a vývozním se stávají objekty, o kterých bychom to před několika desítkami roků neřekli, že se jím stát mohou, či zboží toho druhu neexistovalo.

Fenoménem finančních institucí USA je "výroba" "finančních produktů" a "marketing s globální mediální propagandou" a pak jejich "prodej". Jenže s výrobou, podstatou pojmu, to nemá nic společného, jde v mnoha případech o spekulace-hazardní hru v globálním měřítku a důsledky jsou též v globálním rozměru.

0 0
možnosti

B. Stanislav

22. 5. 2012 18:12
hovězí

Já vím proč naši lidi nekupují hovězí protože na něj nemají. Já když dostanu chuť na hovězí tak se kouknu na TV když griluje pro zbohatlíky  pan Polrajch a jsem akorát naštvaný když vidím ty steaky a on mě vysvětlí že na masu není třeba šetřit.

0 0
možnosti

M. Charouz

23. 5. 2012 8:31
Re: hovězí

Jedna věc je cena a druhá, co za ni dostanete. Hovězí, které se prodává u nás je čerstvé a to je nejhorší věc, která se mu může stát. Tento druh masa by měl alespoň 2 - 3 týdny viset v chlaďáku na háku, aby vyzrál. Tak dlouho totiž u hovězího masa trvá, než odezní tzv. "posmrtná ztuhlost". Takže když už si člověk chce udělat radost a ty peníze za to dá, nakonec je zklamán, protožeže ta bestie nezměkne ani po několika hodinách vaření a to ho odradí od dalšího nákupu. Pokud prostě není vyzrálé, je fuk, jestli je to býk či kráva. A to je špatně. Správně vyzrálému hovězímu steaku opravdu stačí tak 3 minutky na pánvi z každé strany a je to bašta. Fakt je, že potom by bylo ještě dražší. Stačí se mrknout na ceny špičkového hovězího např. v USA.

http://newyorkprimemeats.com/

0 0
možnosti