Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Že nebezpečné potraviny pocházejí z Polska? Na pranýři vedou Češi

Na internetovém portálu Potraviny na pranýři se od jeho spuštění shromáždily údaje o už o 750 falšovaných, nejakostních či nebezpečných potravinách. V nadpoloviční většině případů šlo o nebezpečné výrobky vyrobené v Česku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AR

A. Riedel

9. 1. 2013 14:10
Návrh

Když mohou být supermarkety s nekvalitním jídlem pro obyčejnou lůzu, nemohly by být taky krámy třeba i s mnohem dražším jídlem pro majetné? Opravdu nemáme všichni stejné žaludky! Já bych jinam nechodil, do supermarketů se štítím jen vejít.

0 0
možnosti

M. Čechvala

9. 1. 2013 9:50
Trochu chutnejch vzpomínek.

Jsem v létech , tak leccos pamatuji.A ponejvíc na prodejny lahůdek, rozsety po Václaváku. Už když tam člověk vstoupil, opojila ho smésice lákavých vůní. A pražští uzenáři, to byla snad víc než stoletá tradice. Jednou nad hotelem Jalta jsem si kupoval koňskou salámu. Měl jsem sebou diplomatický kufřík, tak jsem poprosil, aby se saláma vměstnala, proříznout jej vejpůl. Paní, hrda patřičně na svoje dílo, děla: "Mladej pane, a není Vám to líto?" A tehdy jsem procítil své "buranství," že takovej ušlechtilej výrobek chci rozříznout naprosto nekulturně. A jiné dobroty, pražská šunka, skvělé chlebíčky, Rybárna, Koruna, až se zalykám...

Mezi první akty patřilo zrušení bývalých norem. (byť se předtým někdy i nedodržovali/.

Tím pádem, horempádem se to rozjelo, tak v Česku, tak na Slovensku. Koupit dnes masitej špekáček, je výjimka. Koupit chutné uzené, taky. Známe to. Ale pro Česko mám dobrou zprávu, v průmeru jsou masní výrobky pořád kvalitnější, než na Slovensku. Samozřejmě kromě trhů přímo od výrobců.

0 0
možnosti
MB

M. Bezouška

9. 1. 2013 15:53
Re: Trochu chutnejch vzpomínek.

pane Čechvalo, vy musíte být ve věku opravdu požehnaném! To, co tak krásně popisujete totiž začalo brát svůj konec už někdy na počátku padesátých let, když tedy pomineme fakt, že v letech kolem roku 1950 smrděly krámy hlavně prázdnotou a bez potravinového lístku jste nedostal ani rohlík. Avšak - kvalita (obávám se, že pod tímto pojmem si každý představí něco trochu jiného) začala upadat, tady u nás aby nebylo mýlky, s postupnou likvidací třídního nepřítele v podobě drobných i větších živnostníků. Výroba se postupně přesouvala do velkovýroben, takže například místo housek se do obchodů dodávaly jakési skládačky (ražené housky místo pletených) a tak dále. Proč je potravinářská velkovýroba velice odlišná od výroby v malém by bylo na sáhodlouhou esej, přitom "formální" (nebo jak to nazvat) kvalita je tady ten nejmenší problém. Celkově se k celé té věci dá říci jen jedno: hodnotit celkovou kvalitu, ať už si pod tím pojmem představuje každý, co uzná za vhodné, podle náhodných nálezů v obchodech je dost scestné. Oni tam občas najdou nějaký zapomenutý balíček čehosi, někdy přijdou na místního podvodníčka, který si vylepšuje kasu různými podfuky ale to je tak všechno. Vadné receptury by bylo nutno hledat a hodnotit přímo u výrobců, ale ještě jsem neslyšel, že by se tím někdo opravdu zabýval. Takže intenzívní nářek nad současným stavem není tak docela na místě - já si například pamatuju Korunu před jejím uzavřením jako dost hnusné místo s mizernou stravou, bývaly ovšem doby, kdy to tam opravdu vypadalo tak, jak popisujete. A zkuste si, například, vzpomenout na, s odpuštěním, hajzly v hospodách a restauracích tak před dvaceti lety a porovnejte to s dnešním stavem.

0 0
možnosti
JC

J. Carlos

9. 1. 2013 9:07
Česká kvalita

Je to je přelud, žádná česká kvalita neexistuje.

0 0
možnosti
FD

F. Doušek

8. 1. 2013 19:20
Liberecká Hypernova (Ahold) dnes nabízela

Farmářské mléko (3,7%) od výrobce Moravia v chladícím boxu totálně zmrzlé na kost.

Jak je to možné? Co se stane s takovým mlékem po rozmražení?

0 0
možnosti