Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Z nejlepšího českého chmele se téměř nevaří. Slouží jen jako reklama

Při výrobě používáme tradiční chmel žatecký poloraný červeňák, uvádí stále víc tuzemských pivovarů na etiketách piv. V mnoha z nich už přitom tato nejslavnější česká odrůda tvoří jen malý podíl z použitých chmelů. Pivovary šetří a využívají ve větší míře ty levnější.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

31. 3. 2014 18:48
chmelovy extrakt

Nyni se pivo nevari z chmele, ale z chmeloveho extraktu (na lahvi je oznacen jako chmelovy produkt). Vyrabi se pomoci CO2, kyseliny syrove atd. Je to tedy chemicky produkt. Pivi se vari v dvojnasobne koncenraci, aby se usetrila energie, pak se redi vodou.

0 0
možnosti

31. 3. 2014 15:05
Kvalita se nedá ošidit

Do piva se v posledních letech pod hlavičkou úspor dávaly ledasjaké náhražky, včetně těch čínských. A netýkalo se to jen chmele. Výsledek podle toho vypadal - mnohé značky ztratily u pivařů glanc. A to i ty do té doby nejznámější - Pilsner, Gambrinus, Krušovice, Staropramen, Starobrno... darmo vzpomínat. Byla to manažerská hloupost, na kterou pivovary doplácejí doteď. Těmto experimentům ale třeba takový Budvar odolal a u ležáku se poloraného červeňáku poctivě drží. A ví proč - tohle pivo se nikdy nestalo propadákem.

0 0
možnosti