Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Ležák, který není ležák. Pivovary tak musí označovat i úplně jiná piva

Slavný český ležák – pivo, které se z Plzně rozšířilo za hranice a tvoří už na 70 procent světové produkce – nemusí být ve skutečnosti ležák. Toto pojmenování totiž musejí dávat pivovary na etikety i v případě, že v lahvi není české spodně kvašené a dlouho zrající pivo, ale naprosto odlišný typ – například pšeničné nebo jiné svrchně, a tedy rychleji kvašené pivo, známé z Anglie, Belgie či Ameriky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

F. Rákos

12. 12. 2015 10:42

Viděl jsem na vlastní oči jak se v Nymburském pivovaru stáčely "Krušovice" do přivezených lahví.

0 0
možnosti

S. Vor

11. 12. 2015 15:03

oni se tomu smějou,ale mají dost děravou pamět,dříve se označovalo pivo jako skutečný ležák,které dokvášelo ve sklepě minimálně dva měsíce,zbytek byl označován(i na lahvích) jako výčepní pivo.Dneska hrdě označují všechna piva jako ležák podle nějaké šité normy nad tři neděle a mají ještě velký problém se do těch třech nedělích dostat.:-))) Takže když si koupí někdo pivo v lahvi tak je to ležák,který od vystření po stočení do lahve pobyl v zařízeních pivovaru tři týdny a pár dní.U "desítek" pak asi lepších čtrnáct dní.:-)))Docela chucpe.

0 0
možnosti