Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Slabá úroda vanilky na Madagaskaru zřejmě zdraží zmrzlinu

Cena madagaskarské vanilky v loňském roce stoupla o 150 procent. Důvodem byla slabá úroda na Madagaskaru, který je jejím největším producentem. Výrobci potravin nyní varují, že budou muset zvyšovat ceny, což by mohlo ovlivnit hlavně ceny zmrzliny, píše na svých internetových stránkách The Guardian.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

3. 5. 2016 17:24

Ethyl- a methylvanilin jsou vonnými principy extraktu z vanilkových lusků. Jsou to poměrně jednoduché organické sloučeniny, které se dají snadno isolovat i z jiných materiálů, popř. připravit syntetickou cestou. Ve světě se každoročně spotřebuje cca 10x tolik "přírodního vanilkového extraktu" než je možno vyrobit z jedné úrody vanilkových lusků. Takže by na místě bylo konečně spíše zlevňování než zdražování. Tak ať chutná.

0 0
možnosti

28. 3. 2016 3:01

Uz pred desetiletimi jsem cetl, ze v kuchyni se uz davno prava vanilka nepouziva, ta prirodni je na cosi nenahraditelna a tak i ty lusky se po sxtrakci napousteji nejakym tim vanilinem. Takze zase lzi.

0 0
možnosti
Foto

no, on se pádný důvod pro zdražení čehokoli vždycky najde. nehledě na to, že ve většině vanilkových zmrzlin převládá ethylvanilin

0 0
možnosti

M. Červeňák

27. 3. 2016 20:59

Ve zmrzlině že je pravá vanilka?? Prdlačky leda! Je tam jen vanilinový cukr, který má s vanilkou společného asi tolik jako letadlo s kondorem. Obojí létá, ale...

0 0
možnosti