Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Pravá vanilka už jen pro bohaté? Dramaticky podražila, navíc se těžko shání

Čím dál více Čechů si kupuje pravou vanilku a přidává ji do vánočního cukroví. Zájemce o vanilkový lusk může zaskočit, že ho obvykle nenajdou v supermarketech, ale musí pro něj do specializovaného obchodu nebo si ho objednat v e-shopu. Cena vanilky se navíc za poslední dva roky více než zdvojnásobila.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

19. 12. 2018 15:56

NENÍ JEN O VANILCE ALE I O MÁSLE A DALŠÍCH VĚCECH

V Německu stojí momentálně máslo 6 925 eur za tunu, to je 1,73 eura za klasické čtvrt kilové balení (zhruba 45 korun). Oproti srpnu tak zdražilo o necelá 4 procenta, meziročně však až o 61,5 procenta. Cena je udávána jako velkoobchodní, v supermarketech se k tomu musí přičíst ještě obchodní marže. Pro porovnání - v srpnu se tržní cena v Česku pohybovala kolem 32 korun za balení. Nejhorší situace se zdá být ve Francii, kde neřeší ani tak vysokou cenu, jako spíše celkový nedostatek. Máslo zde momentálně stojí 1,72 eura za klasickou kostku, což činí nárůst o 11 procent oproti minulému měsíci. Jenže Francouzi jsou jako národ proslulí svými máslovými pečivy a moučníky. K snídani si dopřávají křupavé croissanty a na své tradiční bagety si mažou máslo ve velkém. Nedostatek mléčného tuku děsí pekaře, protože náhražky zde nepřicházejí v úvahu. Na Slovensku ceny másla v srpnu klesly o jeden procentní bod, aktuální cena je 1,28 eur za čtvrt kila

0 0
možnosti

Petr.Ha

19. 12. 2018 14:21

Problém vanilky je v tom, že je proti ethylvanilinu příliš slabá a aby člověk dosáhl stejně silné chuti na jakou je zvyklý, tak jí tam člověk musí narvat tunu a ještě přisypat sušenou. Když se dal lusk koupit za deset až patnáct korun (podle délky a kvality), tak ta o chloupek jemnější a vanilkovější chuť dávala smysl. Dávat za lusk, navíc podřadné kvality, dvě stovky, může jenom šílenec, který to má jako pózu. Ta "kvalita" tam prostě není.

0 0
možnosti

19. 12. 2018 12:41

Tak umělé aroma chutná naprosto stejně. A ta troška co sním v podobě vanilinového cukru mi stopro neublíží, když uvážíme, že jsou toho tuny ve zmrzlinách, čokoládách, chlastech, oplatkách a všem možným. Samozřejmě to nebrání si občas utratit za lusk.

0 0
možnosti

J. Lepka

19. 12. 2018 11:39

Mediální masáž, abyste si zase zvykli na řízenou ekonomiku, kde na podobné buržoazní výstřelky nebude místo. Když cukr říznutý ethylvanilinem musel stačit vašim babičkám. vy si zvyknete také.

0 0
možnosti

19. 12. 2018 12:43

Zrovna moje babička měla vždy pravou vanilku. Zamlada měli cukrárnu s cca 20 cukráři, tak asi z úcty k tradici. Já bych za to ty prachy nedal, když umělé je to prakticky zadarmo a chutná to stejně.

0 0
možnosti

P. Harabaska

19. 12. 2018 10:25

Vanilka podražila? Tak to zase nebudu moct spát. Naproti tomu dražší elektrika, plyn, vlak, brambory, máslo a všechno ostatní, co má v konzumu každý den jinou tj. vyšší cenu, mi spánek neruší. Hlavně že pravda a láska zvítězila. Aspoň na Silberbergu.

0 0
možnosti

K. Čtvrtý

19. 12. 2018 10:17

Jeste ze jsou na pultech ty drevnity pomerance a nahnily banany, takhle je videt, ze se mame luxusne. :-P

0 0
možnosti

P. Harabaska

19. 12. 2018 10:31

Nejvyšší čas otevřít opět jako kdysi obchody s názvem ESO určené pro ekonomicky silné občany.

0 0
možnosti

K. Novák 181

19. 12. 2018 10:10

Zkuste pivo místo vanilky.

0 0
možnosti

19. 12. 2018 9:39

Nemám s tím problém.

V akci koupím klidně víc lusků, v uzavřené skleničce vydrží dlouho. Vyrábím doma vanilkový cukr tak, že lusk podélně rozříznu na čtvrtiny a pak příčně nakrájím na drobounké kousíčky. Se 100 g pískového cukru rozmixuji tyčovým mixérem na prášek, doplním 400 g cukru, zamíchám a mám půl kila skvěle vonícího vanilkového cukru. dělám to tak už léta ke spokojenosti své i celé rodiny.

0 0
možnosti

19. 12. 2018 9:46

Kdyz vas to bavi.

0 0
možnosti

19. 12. 2018 8:59

Nějak to začít musí, že? Když svět začíná bejt malej...

0 0
možnosti

V. Kříž 191

19. 12. 2018 8:52

no bóže, tolik věcí je jen pro bohaté, včetně zdraví a proto nevím, proč zrovna vanilka by mě měla nějak drát. nikdy jsem si ji nekoupil a rozdíl mezi vanilinovým cukrem a vanilkou pro mne spadá do scény pře Nero Wolfa s kuchařem Fritzem Brennerem, zda udělat - už nevím jaké jídlo - na cibulce nebo na šalotce...

0 0
možnosti

19. 12. 2018 8:56

U pudinku se ten rozdíl pozná...

0 0
možnosti