19. února 2009 10:43 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

EU Bavorsku nepovolí slaný preclík

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 18Diskuse
Klobásky i preclíky jsou tradiční pochoutkou na Oktoberfestu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Klobásky i preclíky jsou tradiční pochoutkou na Oktoberfestu. | foto: Oliver LangAFP

MNICHOV Bavorsko už týdny žije jídlem. Rozebírá totiž vývoj kulinářsko-právní bitvy o dvě tradiční pochoutky. Metropole největší spolkové země Mnichov už prohrála vnitroněmeckou bitvu o své bílé klobásky. Celému Bavorsku nyní navíc hrozí, že přijde o své slané preclíky, které se tradičně servírují právě s bílými klobáskami.

Patentní soud už zkraje týdne odmítl názor místních řezníků, že mnichovská bílá klobása smí být vyrobena jen v Mnichově. Tentokrát byla protivníkem Evropská unie, podle které preclíky obsahují příliš mnoho soli.

Zpočátku přitom tažení bavorských patriotů vypadalo více než slibně. Návrh na patentování světlých klobásek podalo v roce 2004 u Německého úřadu pro patenty a obchodní značky sdružení pro původní mnichovskou bílou klobásu.

Mnichovští řezníci a provozovatelé restaurací chtěli dosáhnout toho, aby EU "mnichovské bílé klobásy" uznala jako geografickou zvláštnost a vzala pod ochranu příslušný recept. A v první úřední instanci uspěli. To však vyburcovalo mimomnichovskou konkurenci, která dala věc k soudu.

Po verdiktu může každá obec nejen v Bavorsku, ale v celém Německu, a dokonce i v zahraničí, nadále vyrábět či nabízet své bílé klobásy, a klidně je vydávat za mnichovské.

Klobáskou to nekončí, došlo i na preclíky

Bavorsko tento týden vylekala ještě jedna nepříjemná zpráva, a to přímo z Bruselu. EU totiž potvrdila, že chce omezit obsah soli v pečivu na deset gramů na kilogram. Tradiční bavorské slané preclíky (Salzbrezel nebo jen Brezn) obsahují 15 gramů soli na kilogram.

Brusel sice chce limit stanovit formou pouhého doporučení, ale mnoho pekařů by i tak zvažovalo změnu svých tradičních receptů. "Méně soli ale znamená výraznou ztrátu chuti, která by se pak mohla kompenzovat přísadami jako jsou dochucovadla - a to by určitě nebylo v zájmu spotřebitelů," obává se například jednatel ústředního svazu německých pekařů Matthias Wiemers.

ČTK
  • 18Diskuse