"To je naprosto nepřípustné a nelegální," řekl novinářům Marcel Denieul, zemědělec z francouzského Janzé a zároveň předseda asociace pro výrobu francouzského Gruyéru, tedy sýru podobného právě ementálu.
Ementál je původem švýcarský sýr, jehož název je odvozený od regionu Emmental v kantonu Bern. Sýr se vyrábí zpravidla v létě a spotřebovává se nejdříve za dva měsíce, ale spíše později. Výroba ementálu je možná kdekoliv na světě, ale při produkci je nutné dodržet postupy uvedené v mezinárodním kodexu.
Ty jsou poměrně pružné, mimo jiné je možné využívat kravské i buvolí mléko a charakteristické otvory v sýru mohou mít velikost třešně až ořechu.
Francouzský ementálVe Francii existují dvě ochranné známky pro sýry typu ementálu. První z nich je ementál z oblasti kolem Savojských Alp a druhý z nich sýr z oblasti středovýchodní Francie. Prodávat se mohou i další s tím, že budou náležitě označeny a budou dodržovat stanovenou výrobní proceduru. |
Prodej českého ementálu ve Francii je podle deníku nelegální, což tvrdí i další asociace výrobců sýru SFPP. Češi si ale údajně svoji chybu uvědomují.
"Češi jsou podle Švýcarů odhodlaní lisovaný sýr přestat prodávat pod názvem ementál," tvrdí šéf SFPP Michel Roche.
K Nizozemcům Francouzi tolik striktní nejsou, jejich sýr je podle Rocheho skutečně ementálem, tamní výrobci nicméně některá pravidla porušují.
"Nizozemci nerespektují pravidla. Blok sýra musí mít minimálně 40 kilogramů, ale v tomto případě má jen 15. Je to sice ekonomičtější, ale není to čestné," doplnil Roche.