Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Hodování v českých vlacích: koláč za 9 korun i guláš za 250

Slovensko-cest

  6:00
PRAHA - O zákazníka na železnici soupeří čeští dopravci čím dál víc přes jídlo a pití. České dráhy, RegioJet i Leo Express se předhánějí cenami i pestrostí nabídek. Lidovky.cz srovnaly vybrané položky v menu. V jídelních vozech a kupé se dá dnes najíst jako v dobré restauraci.

Škubánky s krkovicí a perníkovou omáčkou - nabídka v jídelních vozech ČD. foto: JLVLidovky.cz

Nejvýraznější změnou ve vlakové gastronomii byl nástup železniční konkurence před třemi lety. Na trasu mezi Prahou a Ostravou vstoupil RegioJet podnikatele Radima Jančury s velmi nízkými cenami za občerstvení a zajímavou nabídkou, v níž nechybělo například sushi.

Brzy zareagovaly i České dráhy a jejich dodavatel cateringu, firma JLV. Ve čtyřiceti jídelních vozech dnes například nabízejí speciální podzimní menu. Teplá jídla jsou k dostání i v černozlatých vlacích Leo Expressu.

Co nabízejí dopravci v pěti vybraných kategoriích?

VODA

Malou flašku s vodou už dnes někteří cestující považují téměř za součást palubního lístku. V Pendolinech či vyšších třídách vlaků Railjet Českých drah je pro zákazníky půllitrová voda zadarmo. Stejně tak je tomu i žlutých souprav RegioJet, kde stevardi a stevardky roznášejí třetinku pro všechny cestující.

Výjimkou je Leo Express, kde je nutné si stejné množství vody koupit za dvanáct korun. „Kávu ani vodu zdarma nenabízíme. Nápoj zdarma je podmíněn členstvím v našem věrnostním programu, které je zdarma,“ vysvětluje odlišnost přístupu mluvčí Leo Expressu Petra Valentová.

Cibulová polévka ve vlacích Českých drah.
Jáhlový salát ve vlacích Českých drah.
Škubánky s krkovicí a perníkovou omáčkou - nabídka v jídelních vozech ČD.
Žemlovka ve vlacích Českých drah.

KÁVA

Také káva se dá v českých vlacích pořídit za velmi příznivé ceny. V Jančurově RegioJetu dokonce opět zdarma – dopravce nabízí jak překapávaný nápoj dolévaný stevardy, tak i klasické espresso.

Leo Express nabízí italskou kávu za devatenáct korun, České dráhy prodávají espresso za 35 korun. Ač jde o nejvyšší částku, stále je to běžná cena, za níž lze tento nápoj možné pořídit v běžné kavárně.

Nabízí se otázka, zda především dva soukromí dopravci své občerstvení nedotují. Dušují se však, že tomu tak není. „Catering si díky úspěšnému prodeji dokáže pokrýt své náklady,“ tvrdí mluvčí Petra Nováková z RegioJetu. Leo Express dokonce tvrdí, že na občerstvení vydělává.

ČTĚTE TAKÉ:

SENDVIČ

Vyrovnaný souboj svádějí dopravci u sendvičů. Tedy v důležité kategorii, která ještě spadá mezi rychlé občerstvení, je cenově dostupná a dá se využít i jako hlavní jídlo. Výjimkou je v tomto RegioJet, který klasické sendviče nenabízí, v jeho soupravách lze koupit obložené croissanty za dvacet korun. Leo Express i České dráhy mají v menu sendvič za 59 korun. Soukromý dopravce s kuřecím masem a slaninou, ČD odkazují v lístku na denní nabídku.


V tomto případě je dobré připomenout, že v mezinárodních vlacích Českých drah platí jiné ceny pro cestování po Česku a v zahraničí. To znamená, že například při cestě do Berlína či Vídně stojí sendvič po překročení státní hranice ne 59, ale už 118 korun. Stejně tak je to i u dalších položek z nabídky. Na území Česka tedy platí takzvané happy hours s nižší cenou.

„Hodně se o tom diskutovalo. Tento model je nastavený tak, abychom zpřístupnili ceny našim zákazníkům,“ vysvětluje Bohumír Bárta, šéf cateringové společnosti JLV. Pro cestování na Slovensko pak platí nižší ceny.

HLAVNÍ JÍDLA

V této kategorii jsou nejdále České dráhy, v pestrosti nabídky i její dostupnosti. Každý den vypravují zhruba čtyřicet jídelních vozů. Pasažéři si můžou objednat guláš s houskovým knedlíkem, svíčkovou nebo těstoviny. V nabídce je nyní dokonce i speciální podzimní menu s cibulovou polévkou, pečená krkovice se škubánky a perníkovou omáčkou či jáhlový salát.

Ceny se pohybují v hladině průměrně drahé restaurace. Guláš stojí 125 korun, mimo happy hours už ale 252 korun.

Lasagne ve vlacích Leo Expressu.

S jídelním vozem vyjel 10. října i RegioJet, určený je pro trasu Praha – Košice. První verze jídelníčku počítá s třemi hlavními jídly – maďarským vepřovým gulášem (99 korun), kuřecími kousky hot mango (99 korun) a hovězími líčky (129 korun). Gastrovagon zatím funguje v testovacím provozu.

Kvůli malé kapacitě skladovacích prostor ve vlaku nabízí třetí konkurent Leo Express “velká“ jídla jen v omezené míře. V nejvyšší třídě Premium mají cestující tříchodové menu v ceně jízdenky (pohybuje se okolo tisíce korun), jde o nabídku platnou od léta. Příkladem nabídky je vepřo knedlo zelo, mrkvový salát a jablečný štrůdl s vanilkovou omáčkou. Toto menu můžou čas od času získat za cenu 80 korun i pasažéři byznysové třídy, nejde však o stálou nabídku.

DEZERTY

Pestrá jsou menu i v případě zákusků. Cenově u nich vede RegioJet, kde se dají pořídit drobenkové či tvarohové dorty za devět korun. Cheesecake pak ve žlutých vlacích stojí 35 korun. O málo dražší recepty nabízí stevardi v Leo Expressu, kde jsou všechny zákusky k mání za 39 korun. Jde o tiramisu či borůvkovou pěnu.

Odlišnější nabídku mají České dráhy, kde si můžou dát lidé (za české ceny) třeba čokoládovou palačinku za 45 korun či za stejnou cenu teplý jablkový závin

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!