2. prosince 2012 16:32 Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Inspekce: Našli jsme dva roky prošlé maso a salmonelu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 5Diskuse
Maso bylo skladováno bez chlazení. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Maso bylo skladováno bez chlazení. | foto: Státní veterinární správa ČR.

PRAHA Telecí svíčkovou, na které by si zákazník zřejmě vůbec nepochutnal, objevil státní veterinární dozor v jihočeských Dražicích. Inspektoři zjistili, že 30 kilogramů masa z Holandska už je rok a tři čtvrtě prošlých. Dalších 237 kg české mražené vepřové plece bylo špatně označené.

„Rezumé: prošlé zlikvidovat, to je neškodně odstranit na náklady provozovatele a nedokonale označené vepřové vrátit dodavateli, plus byla uložena pokuta,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Inspektoři objevili závadné maso i v dalších prodejnách. V Dolních Břežanech našli salmonelu v šarži 89 kg mělněného kuřecího masa. „To znamená uložení pokuty plus zákaz výroby do doby nalezení a odstranění příčiny a opětovný prodej zahájit až po předložení vyhovujícího výsledku laboratorního vyšetření výrobku,“ vysvětlil Duben.

Teplá sekaná

Pokuta a konec prodeje postihl i prodejce na tržišti Valy u Přelouče. „Prodejce nedoložil u 8 kg klobás a 10 kg ovčího sýra data použitelnosti, složení a neměl k dispozici doklady o původu, nemluvě o hygieně prodeje,“ popsal mluvčí.

ČTĚTE VÍCE:

„Zahodit“ několik kilogramů masa, konkrétně sekané pečeně, muselo i jedno plzeňské řeznictví. „Museli znehodnotit a v souladu s patřičnými předpisy odstranit z nabídky 3 kg sekané pečeně, která byla nabízena jako čerstvá teplá potravina, ale v okamžiku prodeje již byla „studená“. Takzvaná teplá sekaná musí být udržována při teplotě nad 60 °C. V dotyčném případě to bylo 25, 2 °C,“ dodal mluvčí.

zizMarkéta Žižková
  • 5Diskuse