Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jablka jsou nejdražší v historii, kilogram stojí přes 43 korun. Kvůli loňským jarním mrazům

Ekonomika

  10:36
Holovousy - Ceny jablek, která jsou ovocem s nejvyšší spotřebou v zemi, v červnu v obchodech vzrostly na nejvyšší úroveň v historii. Kilogram jablek se podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v polovině června prodával v průměru za 43,14 koruny. Meziročně to představovalo zdražení o 30 procent. Dosavadním maximem bylo 41,83 koruny za kilogram ze srpna roku 2013.

Zelená jablka. foto: Shutterstock

Důvodem rekordně vysokých cen je podle ovocnářů nedostatek jablek v Evropě po loňské neúrodě způsobené jarními mrazy. „Zásoba jablek v EU k začátku června činila pouhých 249 000 tun. Loni v červnu zásoba činila 786 000 tun a předloni 798 000 tun,“ řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Nižších cen jablek se spotřebitelé podle něj dočkají až s novou sklizní, tedy přibližně od přelomu srpna a září.

Letos mrazy sady nepostihly, takže úroda jablek by mohla být v ČR i v Evropě po dvou špatných letech opět na běžné úrovni. Úroda jablek v ČR by podle odhadu k polovině června měla letos meziročně vzrůst o 48 procent na 150 279 tun. V porovnání s pětiletým průměrem jde o navýšení o 18 procent.

Kiwi, citrony a mandarinky se zabydlují na zahrádkách v Česku. Sucho ale dusí rostliny našich babiček

Ceny jablek trvale rostou od loňského podzimu. Loni v září stál kilogram jablek 32,43 koruny, v lednu byla průměrná cena 36,90 koruny a v dubnu přesáhla 39 Kč/kg. Do ceny jablek se s postupující prodejní sezonou promítají i náklady na jejich skladování. Hlavním důvodem růstu ceny je nedostatek jablek.

V Česku se ceny jablek řídí vývojem trhu v Evropě, protože dovoz zajišťuje přes polovinu české spotřeby jablek. Každý Čech sní za rok v průměru 24 kilogramů jablek a výrobků z nich.

Na konci června již ale jablka nejsou hlavním ovocem, které lidé poptávají. K dostání je již čerstvé letní ovoce, například jahody, třešně, višně, meruňky, broskve, maliny, rybíz.

Autor: