Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Jehněčí a kůzlečí si dopřejeme jen svátečně. Jatka jsou v Česku jedna

Ekonomika

  14:49
PRAHA - Zájem o jehněčí a kůzlečí maso roste v Česku v období Velikonoc proti běžnému roku až několikanásobně. Z dlouhodobého hlediska však stagnuje a se spotřebou okolo 0,4 kilogramu na osobu ročně zůstává toto maso okrajovou záležitostí. Výrazně však roste výroba produktů z kozího mléka.

Jehně – ilustrační foto. foto: Shutterstock

"Spotřeba v České republice neroste, zůstává na úrovni 0,3 až 0,4 kilogramu za rok. Sezónní přebytky nabídky jehňat se prodávají do Rakouska a Německa, kde spotřebu zvyšují hlavně islámské menšiny," oznámil předseda Svazu chovatelů ovcí a koz Vít Mareš.

80 kg masa na hlavu

Jehněčí pečínka podle Romana Pauluse.

Češi snědí ročně v posledních letech okolo 80 kilogramů masa, více než polovinu z toho představuje tradičně vepřové. Jeho spotřeba je tak proti skopovému, jehněčímu a kůzlečímu zhruba stonásobná.

Na západ podle něj vyvážejí především větší chovatelé.

Většinu jehňat z menších farem zkonzumují rodiny či známí zemědělců.

"Prodej na farmářských trzích a ze dvora naráží. Na rozdíl od mléčných výrobků na povinnost zvířata zabít na jatkách a maso přepravovat a nabízet v chlazeném stavu," poznamenal Mareš. Tyto podmínky podle něj většina místních chovatelů nedokáže splnit.

"V předvelikonočním období zaznamenáváme nárůst prodejů v řádu desítek procent," uvedla mluvčí hypermarketů Globus Pavla Hobíková. Řetězec prodává jehněčí maso po celý rok.

"V České republice fungují pouze jedna jatka, která celoročně vykupují a porážejí jehňata. Jako jediný z řetězců od nich odebíráme jehněčí a skopové maso," dodala s tím, že přibližně desetinu skopového hypermarkety dováží z Velké Británie. Kozí maso v nabídce řetězce je výhradně domácího původu.

ČTĚTE TAKÉ:

Podle nákupčí řetězce Makro Terezy Smichovičové zaznamenává řetězec v období Velikonoc takřka trojnásobný nárůst poptávky po jehněčím a kůzlečím mase v porovnání s běžným rokem. "Prodeje jehněčího masa výrazně rostou také v období Vánoc," dodala.

Kozí sýry

Čerstvý kozí sýr s domácím hruškovým džemem a karamelizovanými ořechy.

S rostoucím zájmem o kozí sýry, které jsou hojně k dostání například na farmářských trzích, roste jejich produkce.

Zatímco v roce 2001 zhruba 1600 dojených koz ročně nadojilo mléko pro výrobu 85 tun sýrů, loni farmáři dojili již 3300 koz a produkce sýrů dosáhla 165 tun.

Zájem o jehněčí maso je celoroční a každoročně mírně roste, kůzlečí lidé kupují téměř výhradně na Velikonoce.

Zájem o skopové a kozí maso je v Makru velmi malý.

Jehněčí maso patří v Česku k dražším masům. Před Velikonocemi či Vánocemi navíc rostou jeho ceny zhruba o 20 korun na kilogram, uvedla Smichovičová. Na příklad kilogram chlazené jehněčí kýty bez kosti, která patří k nejprodávanějším částem jehněčího, se pohybuje v případě českého původu okolo 400 korun bez DPH.

U masa z Nového Zélandu, který je největším producentem jehněčího na světě, je zhruba o 80 korun nižší.

Nárůst díky dotacím

Početní stavy ovcí a koz, jejichž chovatelé mohou podobně jako chovatelé krav či pěstitelé chmele nebo škrobárenských brambor čerpat zvláštní dotace, v Česku v posledních letech výrazně vzrostly.

Zatímco v roce 2000 se v zemi chovalo 84 000 ovcí, loni byl jejich počet takřka trojnásobný a dosahoval 220 000 kusů. Počet chovaných koz a kozlů od vstupu země do EU vzrostl dvojnásobně na loňských 24 000.

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.