Konec kvót na výrobu cukru uvítal i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Vnímám to jako velkou příležitost k rozvoji výroby cukru v České republice,“ řekl ministr. Kvóta na výrobu cukru pro celou Evropskou unii činí 13,3 milionu tun. Jenže podle statistik je spotřeba v Unii o 3,4 miliony vyšší. To znamená, že i přes potenciální kapacity se musí chybějící cukr do EU dovézt. To by mohla být příležitost pro české výrobce.
Počet cukrovarů v česku
|
„Věřím, že i neregulované tržní prostředí dosavadní výsledky v pěstování cukrové řepy a ve výrobě cukru potvrdí a že příznivou bilanci výroby cukru se i nadále podaří udržet,“ podotkl ministr.
I po ukončení režimu cukerných kvót bude ale Evropská komise průběžně monitorovat situaci na trhu s cukrem na základě údajů od cukrovarnických podniků, aby mohla v případě potřeby zasáhnout.
Kvóty sklidily kritiku především v letech 2006-2009, kdy proběhla reforma cukerního pořádku. Během ní byla producentům nabídnuta finanční kompenzace, na kterou se složili evropští výrobci cukru a pěstitelé řepy. Z té doby pochází i případ britsko-francouzské společnosti Eastern Sugar, která se rozhodla své zdejší cukrovary zavřít.
Podle Oldřicha Reinbergra, ředitele největší české firmy v odvětví Tereos TTD, která provozuje několik cukrovarů, však restrukturalizace trhu s cukrem přinesla cukrovarům i pěstitelům řepy v Česku spíše větší konkurenceschopnost.
Na Cukrovarnicko-lihovarnické konferenci Reinbergr odhadoval, že cena cukru do roku 2030 poroste. „ Prakticky jedinou přebytkovou oblastí i v roce 2029/2030 zůstane Brazílie s přebytkem 22,5 milionu tun cukru, ve zbytku světa bude vznikat deficit až 123 milionu tun. Jaký bude mít tato situace vliv na ceny cukru, je nasnadě,“ říká v příspěvku Reinbergr. Podle něj budou sice v krátkodobém horizontu ceny cukru v Evropě klesat, v delším horizontu však porostou vzhůru.
Pokud by se v Česku podařilo vybudovat dodatečné kapacity, celé odvětví by mohlo v příštích deseti až patnácti letech výrazně růst. A podle rekordního výkonu ve výrobě z loňského roku se cukrovary chystají na možnou expanzi.
Devastace cukrovarů kvótami? Historie tvrdí opak
Mezi lety 1926-30 dosáhla sklizňová plocha svého maxima, které se již nikdy neopakovalo. V těchto letech se sklízelo 202 130 hektarů. V tomto období bylo zpracováno i nejvíce tun řepy v historii. V následujících letech však plošná výměra klesla až o třicet pět procent. Ještě mezi lety 1920-1925 se pak na našem území nacházelo 149 cukrovarů. V roce 1950 už jich bylo 91, o třicet let později už jen 59. V roce 1995 bylo v Česku evidováno 37 cukrovarů. Od té doby jejich počet klesal až do roku 2007, kdy zbylo sedm funkčních cukrovarů. Tento stav trvá dodnes.
Prudukce cukru v ČRV letech 2004-2017
|
Pokud jde o samotnou produkci cukru, ta s klesajícím počtem cukrovarů nekoresponduje. Výrobci za to vděčí především technologickým postupům. V roce 1920 zvládli vytěžit z jednoho hektaru pouze něco přes tři tuny bílého cukru a toto číslo se během 20.století příliš neměnilo. Na přelomu tisíciletí však efektivita začala růst a v roce 2012 už výrobci zvládli dostat z jednoho hektaru cukrové řepy přes jedenáct tun.
Právě zvýšená efektivita dovolila pouhým sedmi podnikům v roce 2012 se dostat nad úroveň produkce let 1931-1935, kdy u nás bylo šestnáctkrát víc cukrovarů. Úplně rekordním pak byl letošní rok s 620 tisíci tun, což je stav, který u nás nebyl zaznamenán od roku 1956.