Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Méně masa, více zeleniny. Slabší ekonomika mění stravovací návyky Čechů

Farmářské supermarkety? V Česku vzniknou příští rok foto: MAFRA - Dan Materna

Spotřeba bílého pečiva v Česku loni meziročně klesla o desetinu. Lidé jedli méně také chleba, maso a ryby. Zvýšila se naopak konzumace mléka, ovoce, zeleniny a tuků. Vyplývá to z údajů, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad. Češi loni pili méně alkoholu a méně kouřili, než v roce 2012.
  17:36

„V roce 2013 došlo ve spotřebě obilovin a pekárenských výrobků k podstatným změnám v porovnání s předcházejícím rokem,“ uvedl ČSÚ v komentáři k výsledkům. Spotřeba chleba meziročně klesla o dva kilogramy na 39,3 kg na osobu. 

Pšeničného pečiva snědl každý obyvatel ČR v průměru 51,2 kilogramu, o desetinu méně než předloni. Naopak spotřeba trvanlivého pečiva se zvýšila takřka o 13 procent na 9,6 kg. Lidé snědli proti roku 2012 více také rýže a těstovin.

Méně masa, více melounů

Průměrná spotřeba masa se meziročně snížila o 3,4 procenta na 74,8 kilogramu. Lidé jedli ve srovnání s rokem 2012 méně vepřového, hovězího i drůbežího. Ve spotřebě ryb statistici zaznamenali meziroční pokles o 7,5 procenta na 5,3 kilogramu.

PSALI JSME:

Mléka loni každý Čech vypil průměrně 62,3 litru, o 5,6 procenta meziročně víc. Naopak spotřeba sýrů byla o pět procent nižší, a činila 12,7 kilogramu.

Spotřeba ovoce stoupla o tři procenta na 76,8 kilogramu. O pět procent vzrostla konzumace ovoce mírného pásma, jižního ovoce snědli Češi stejně jako v roce 2012. Zeleniny se snědlo v průměru okolo 83 kilogramů, meziročně o 6,5 procenta více. Na růstu se podílela především vyšší spotřeba rajčat, cibule, mrkve a melounů. Konzumace brambor se snížila o procento na 68 kilogramů.

Chudobou ke zdraví?

Spotřeba alkoholických nápojů vyjádřená v hodnotě čistého lihu meziročně klesla o 1,5 procenta na 9,8 litru. Mírně se snížila spotřeba piva, vína i lihovin. Kuřáci snížili spotřebu cigaret o dvě procenta na 1904 kusů na hlavu.

Spořící účet bez poplatků

Vyhodnotíme všechny spořící účty na trhu a vše zařídíme za vás.

Srovnat nabídky Ve spolupráci s finance.iDNES.cz

Podle odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněného v loňské zprávě o stavu zemědělství klesla celková spotřeba potravin v Česku loni o 1,6 procenta. Hlavním důvodem bylo snížení kupní síly. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, u rostlinných produktů spotřeba stagnovala.

Lidé za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili loni ročně v průměru zhruba 24 444 Kč na osobu, meziročně bezmála o tři procenta více. Více než čtvrtina výdajů za potravinářské zboží připadla na maso a masné výrobky.

Jídelníček obyvatel Česka se od roku 1989 změnil. Jedí méně masa, chleba či brambor, naopak více zeleniny, rýže, bílého pečiva, ale také sladkostí. Češi pijí také více nealkoholických nápojů i alkoholu než před 25 lety. Lidé jedí relativně zdravěji než dříve, za obezitou, které přibývá především u děti, stojí hlavně nedostatek pohybu, míní odborníci.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...