Civilní žaloba podaná v New Yorku za investory, kteří koupili akcie Chipotle od loňského února, obviňuje firmu z toho, že její „kontrola kvality potravin neodpovídá požadavkům na ochranu zdraví spotřebitelů“. Podle žaloby společnost oklamala investory, když tvrdila, že její praktiky kontroly potravin jsou vyhovující; v důsledku série případů nákaz z jejích pokrmů tak akcie Chipotle prudce klesly.
Za čerstvost a lokálnost zaplatily restaurace Chipotle nákazou E.coli |
Prodejce burrita a dalších mexických pokrmů zaznamenává od července případy nákaz jídel po celých Spojených státech. Nejméně 50 zákazníků snědlo něco, co obsahovalo bakterii E.coli, více než 140 studentů odešlo počátkem prosince z jedné bostonské restaurace Chipotle s norovirem a úřady se nyní zaměřily na případ, kdy v restauraci v kalifornském Simi Valley se v srpnu nakazilo norovirem přes 200 lidí.
Firma uzavřela a důkladně překontrolovala řadu provozoven, stále ale netuší, jak se do jejího jídla nebezpečné organismy dostaly. Interní zpráva firmy už ale počátkem loňského roku upozorňovala na to, že praktiky, kdy zeleninu a další suroviny dodává velký počet lokálních producentů, vystavují firmu zvýšenému riziku zdravotních problémů. Chipotle na to minulý měsíc reagovala centralizací nákupů a přípravy některých surovin a dalšími opatřeními.
Pokles akcií asi 35 procent
Akcie Chipotle tento týden klesly na minimum za více než dva roky a od konce října, kdy se případům nákaz začala věnovat média, ztratily asi 35 procent. Firma tento týden sdělila, že v prosinci její srovnatelné tržby klesly meziročně o 30 procent.
Chipotle v posledních letech na vlně módního trendu „přírodních potravin“ a „přirozené“ přípravy jídel prudce expandovala. Nyní má v USA a některých dalších zemích téměř 2000 restaurací.
Chipotle také během týdne uvedla, že dostala od federálních vyšetřovacích a regulačních úřadů obsílku se žádostí o dokumenty spojené s nákazou norovirem v Kalifornii. Podle zdrojů Reuters začalo právě tento případ zkoumat i federální ministerstvo spravedlnosti. Činitelé ministerstva prý debatují s kalifornskými úřady ohledně první fáze vyšetřování.
Podle právníků je federální vyšetřování restauračního řetězce velmi neobvyklé. Až dodus se vyšetřování případů nákaz přenášených jídlem zaměřovala na dodavatele surovin, tedy farmáře a výrobce potravin, nikoli na samotné restaurace nebo prodejny.