Nebalené pečivo by už podle návrhu vyhlášky nemohlo ležet volně v otevřených koších. Obchodníci by museli rohlíky, housky či chléb prodávat jen v krytých ošatkách či uzavřených boxech s průhledným krytem. Prodejci ale namítají, že boxy by nemusely prospívat stavu pečiva, protože v nich nebude dýchat. O novince informoval server sme.sk.
Zákazníci by si museli před výběrem pečiva nasadit rukavice či k tomu použít kleště, aby nedošlo k přímému kontaktu a nemohla tak být narušena hygiena. Na celý proces by měl dohlížet prodavač, aby nedošlo k obcházení předpisů a zákazníci nesahali na pečivo přímo rukama jako doposud.
ČTĚTE DÁLE: |
Další novinkou je například zákaz používání stejných přepravek pro chléb, rohlíky a další potraviny. Obchodníci také ztratí možnost vracet pekařům neprodané pečivo. Dále za čerstvé pečivo se bude moct označovat jen takové, co nebylo předpečené a v krámě bude nabízeno zákazníkům 24 hodin od výroby.
Anketa
Úvitali byste podobné zpřísnění podmínek prodeje pečiva i u nás?
Obchodníkům se navrhované změny nelíbí. Jako námitku například uvádějí, že by museli pořizovat nové boxy a také najímat navíc zaměstnance jen pro dozor nad pečivem. V praxi by podle nich rovněž bylo značně obtížné donutit lidi k dodržování takto přísných postupů. Jediný výsledek novely bude podle obchodníků ten, že dojde se snížení nabídky nebaleného pečiva na úkor baleného.