Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Národ sběračů? Češi loni nasbírali lesní plodiny za pět miliard, nejvíc houby

Ekonomika

  10:18
PRAHA - Češi loni nasbírali lesní plody za 5,06 miliardy korun. Meziročně šlo o snížení o zhruba 800 milionů korun, méně se urodilo například malin. Celkově lidé nasbírali až 33 800 tun lesních plodin, což je proti dlouhodobé hodnotě podprůměrný výsledek. Uvádí to zpráva o stavu lesa a lesního hospodářství, kterou ve středu dostala vláda.
V Česku sbírá houby až 68 procent lidí. (ilustrační snímek)

V Česku sbírá houby až 68 procent lidí. (ilustrační snímek) foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Mezi nejčastěji sbírané plody přitom patří houby, borůvky, maliny a ostružiny. Počet sběračů ale meziročně mírně poklesl. Houby sbírá 68 procent lidí, borůvky 43 procent, maliny 35 procent a ostružiny 31 procent lidí. Bezinky a brusinky se sbírají nejméně, což se meziročně nezměnilo.

Skoro se nedá kam šlápnout, aby tam nebyly houby, říkají houbaři

Na jednu domácnost připadlo loni 5,29 kilogramu hub, 1,75 kilogramu borůvek, 380 gramů malin, 390 gramů ostružin, 240 gramů bezinek a 90 gramů brusinek. Dohromady tak každá domácnost v průměru nasbírala 8,14 kilogramu lesních plodů.

Houbaři loni nasbírali přes dvacet tisíc tun hub za 3,59 miliardy korun, následovalo 7 200 tun sesbíraných borůvek za 851 milionů korun. Malin se nasbíralo 1 600 tun, což je zhruba polovina dlouhodobého průměru, přičemž by stály 237 milionů korun. Následovaly ostružiny (219 milionů), bezinky (101 milionů) a brusinky (64 milionů korun). Celková hodnota plodů byla proti dlouhodobému průměru nadprůměrná, což je ale dáno dlouhodobě vzrůstajícími cenami.

Lidé loni více chodili do lesa, každý Čech do něj v průměru zavítal 25krát. „Návštěvnost lesa je však výrazně místně diferencována, souvisí nejen s dostupností z velkých sídel, rekreační přitažlivostí a vybaveností, ale i s vybaveností a výskytem lesních plodin. Opět platí, že návštěvnost lesů ve Středočeském kraji je v průměru výrazně vyšší oproti ostatním krajům,“ uvádí materiál.

Údaje zpracovávala marketingová agentura STEM/MARK loni v prosinci. Celkový počet rozhovorů a vyplněných dotazníků dosáhl 1008, což je podle materiálu odpovídající k minulým letům.

V Česku má sbírání hub dlouhou tradici a je téměř jakýmsi národním sportem. Za houbami do lesa vyrážejí často celé rodiny. Dříve houby nahrazovaly v chudších rodinách drahé maso a dnes jde o vítané zpestření jídelníčku. Recepty na úpravu se objevují už v prvorepublikových kuchařkách, ale široké využití mají i v moderní gastronomii. Nejčastěji lidé houby smaží jako řízky, restují na kmínu, míchají s vejci, přidávají k masu či nakládají do octového nálevu.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...