Mezi nejčastěji sbírané plody přitom patří houby, borůvky, maliny a ostružiny. Počet sběračů ale meziročně mírně poklesl. Houby sbírá 68 procent lidí, borůvky 43 procent, maliny 35 procent a ostružiny 31 procent lidí. Bezinky a brusinky se sbírají nejméně, což se meziročně nezměnilo.
Skoro se nedá kam šlápnout, aby tam nebyly houby, říkají houbaři |
Na jednu domácnost připadlo loni 5,29 kilogramu hub, 1,75 kilogramu borůvek, 380 gramů malin, 390 gramů ostružin, 240 gramů bezinek a 90 gramů brusinek. Dohromady tak každá domácnost v průměru nasbírala 8,14 kilogramu lesních plodů.
Houbaři loni nasbírali přes dvacet tisíc tun hub za 3,59 miliardy korun, následovalo 7 200 tun sesbíraných borůvek za 851 milionů korun. Malin se nasbíralo 1 600 tun, což je zhruba polovina dlouhodobého průměru, přičemž by stály 237 milionů korun. Následovaly ostružiny (219 milionů), bezinky (101 milionů) a brusinky (64 milionů korun). Celková hodnota plodů byla proti dlouhodobému průměru nadprůměrná, což je ale dáno dlouhodobě vzrůstajícími cenami.
Lidé loni více chodili do lesa, každý Čech do něj v průměru zavítal 25krát. „Návštěvnost lesa je však výrazně místně diferencována, souvisí nejen s dostupností z velkých sídel, rekreační přitažlivostí a vybaveností, ale i s vybaveností a výskytem lesních plodin. Opět platí, že návštěvnost lesů ve Středočeském kraji je v průměru výrazně vyšší oproti ostatním krajům,“ uvádí materiál.
Údaje zpracovávala marketingová agentura STEM/MARK loni v prosinci. Celkový počet rozhovorů a vyplněných dotazníků dosáhl 1008, což je podle materiálu odpovídající k minulým letům.
V Česku má sbírání hub dlouhou tradici a je téměř jakýmsi národním sportem. Za houbami do lesa vyrážejí často celé rodiny. Dříve houby nahrazovaly v chudších rodinách drahé maso a dnes jde o vítané zpestření jídelníčku. Recepty na úpravu se objevují už v prvorepublikových kuchařkách, ale široké využití mají i v moderní gastronomii. Nejčastěji lidé houby smaží jako řízky, restují na kmínu, míchají s vejci, přidávají k masu či nakládají do octového nálevu.