10. prosince 2017 13:38 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

O ryby je před Vánocemi větší zájem, přesto spotřeba stagnuje

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Vánoční klasika - kapr smažený v trojobalu s bramborovým salátem s domácí... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vánoční klasika - kapr smažený v trojobalu s bramborovým salátem s domácí... | foto: Lidové noviny

PRAHA Obchodníci mají největší prodeje ryb každoročně před Vánocemi. Přesto dlouhodobě spotřeba v ČR stagnuje, loňských 5,1 kg na osobu bylo nejnižší od roku 1995, uvádějí údaje Českého statistického úřadu. Loni spotřeba ryb meziročně klesla o 7,5 procenta.

„Můžeme potvrdit, že čerstvé ryby se v posledních letech stávají běžnou součástí domácích jídelníčků. Mezi nejprodávanější druhy patří v průběhu roku ze sladkovodních pstruh, z mořských je mezi našimi zákazníky oblíbený především losos. Co se týče vánočních ryb, podle zkušeností z našich prodejen zákazníci jednoznačně preferují tradičního českého kapra a jeho díly - v prosinci je realizováno až 90 procent celoročních prodejů této sladkovodní ryby,“ řekla mluvčí řetězce Ahold Barbora Vanko.

I podle mluvčího řetězce Tesco Václava Koukolíčka je největší prodej kaprů právě před Vánocemi. „Druhá taková velká sezóna kapra jsou Velikonoce, ale v porovnání s Vánocemi jsou prodeje daleko nižší. Co se týká celoročního prodeje, v oblibě je také pstruh. Stále více je oblíbený i losos, který se prodává celoročně a v některých domácnostech nahradil kapra při štědrovečerní večeři. V nabídce před Vánocemi máme i tresku, krevety nebo tuňáka,“ dodal.

Podle Vanko roste před Vánoci zájem například o tolstolobika nebo sumce. ale i o mořské plody jako jsou krevety nebo slávky. „Je patrné, že zákazníci jsou ve vánočním čase ochotní více utrácet a mají chuť zkoušet něco nového,“ domnívá se.

Kromě kapra a dalších ryb jsou podle zástupců Globusu oblíbené také vinné klobásy. „Neznám jiný pokrm tak typický pro vánoční tabuli. Správná vinná klobása je vyrobena ze směsi vepřového a hovězího masa, okořeněná bílým vínem, bílým pepřem, muškátem a citronem naplněná do skopového střívka,“sdělil vedoucí řeznictví a uzenářství hypermarketů Globus Pavel Holeček.

Podle něj jsou klobásy typickou zimní specialitou, protože v minulosti byly dostupné jen v době zabíjaček, protože se rychle kazí. „Tak se stalo zvykem brát vinnou klobásu jako typicky vánoční produkt. V některých rodinách nahrazuje kapra, protože má velice jemnou chuť, kterou mají rády děti. Dříve platilo, že byla oblíbená zejména v oblasti ‚nad Labem‘, tedy hlavně v severních a východních Čechách. V poslední době však roste zájem i v jiných regionech jako na Moravě,“ uzavřel Holeček.

Loňská produkce ryb se meziročně zvýšila o zhruba čtyři procenta na 20 952 tun, byla tak nejvyšší za posledních pět let. Nejčastěji chovanou rybou zůstává s velkým náskokem kapr, následují býložravé ryby, lososovité ryby, dravé ryby a línové spolu se síhy. Jenom kaprů bylo 18 362 tun, podle místopředsedy Rybářského sdružení Ladislava Vacka se letos počítá s podobnou produkcí.

Jak už dříve uvedli rybáři, například kapři z jižních Čech budou na předvánočním trhu o pár korun dražší než loni. Na sádkách je prodávali od 70 až do 89 korun. Některé firmy plánují zdražit letos maloobchodní cenu o několik korun na kilo.

ČTK
  • 0Diskuse