9. srpna 2007 15:22 Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Pekaři chtějí zdražit až o čtvrtinu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 75Diskuse
Pečivo - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pečivo - ilustrační foto. | foto: David PortLidové noviny

PRAHA Až o čtvrtinu chtějí někteří čeští pekaři zdražit svoje výrobky. O kolik nakonec cenu zvýší, záleží na jednání s odběrateli, hlavně s obchodními řetězci. Část pekáren čeká, jak se zachovají lídři trhu. Většina se ale shodne na tom, že za pečivo bychom si měli připlatit nejpozději do konce roku. Hlavním důvodem zdražování jsou přitom rostoucí ceny obilí a energií.


Například Rýmařovská pekárna, která zásobuje Bruntál, Šumpersko a Rýmařovsko, by podle svého jednatele Zdeňka Filipčíka potřebovala zvýšit ceny pečiva minimálně o 20 procent. "Jak řetězce dovolí, zdražíme. Situace v pekárenství je šílená.

Potřebujeme zvednout ceny, ať můžeme zvýšit platy a obnovovat zastaralé investice. V Německu nebo Rakousku je kilo chleba za 40 až 50 korun, což je odpovídající cena, u nás je i za 18 nebo 19 korun, nafta je přitom stejně drahá," zdůvodňoval snahu pekáren zdražit Filipčík.

5%? 10%? 25%?
Kvůli zvyšování ceny obilí chystají zdražování také pekárny v Olomouckém kraji. "Cena obilí stoupne zhruba o 30 procent podle posledních verzí, když jsem mluvil s družstvy. Cena pečiva tak u nás stoupne zhruba o 15 procent," řekl majitel přerovské pekárny Vladimír Tiefenbach. Podotkl, že ke zdražení přistoupí do 14 dnů nebo do třech týdnů. "Prodáváme například nyní rohlík za 1,50 koruny. Po zdražení to stále bude do dvou korun. Pokud příští rok budou zrušeny padesátníky, cena se stejně zaokrouhlí," doplnil na dotaz, jak moc zdražení pocítí zákazníci.

Jizerské pekárny Česká Lípa by kvůli rostoucím cenám obilí potřebovaly zdražit své výrobky zhruba o 25 procent. "Záleží ale na tom, jestli se nám vůbec podaří projednat zvýšení cen s odběrateli. Dodáváme zboží do velkých obchodních řetězců," dodal ekonom Jizerských pekáren Miroslav Kocourek.

Zvýšení cen u jednotlivých výrobků o pět až deset procent připravuje rovněž Pekárna Srnín zásobující okolo 500 odběratelů na Českokrumlovsku a Českobudějovicku. Také všechny oslovené pekárny ve Zlínském kraji plánují zdražení, a to do konce roku. Jednatelé společností se shodují, že kromě rostoucí ceny obilí je k tomu nutí i například zvyšující se mzdové náklady, poplatky za energii či vodu.
 
Někteří pekaři vyčkávají, jak se zachovají tuzemští lídři trhu. "Předpokládáme, že velké pekárny budou zdražovat koncem roku, a my je budeme následovat," řekl Ctibor Kuchařík, ekonom Pekárny Klas v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku. Bochník chleba z jaroměřické pekárny dnes stojí mezi 17 až 20 korunami, podle Kuchaříka zřejmě podraží o jednu až tři koruny.

Zdražovat nebudeme, ceny jsou dost vysoké
Velké firmy hovoří o zvýšení cen také. Počítá s ním druhá největší pekárenská skupina v zemi, Penam, zatím ale neví kdy a o kolik. "Cena obilí stoupá závratným způsobem. Nedokážeme nyní říci, o kolik budeme zdražovat. Ale nevyhneme se tomu," oznámil generální ředitel společnosti Jaroslav Kurčík.

Někteří producenti pečiva jsou ale zatím opatrní. Například společnost Pekárny a cukrárny Náchod považuje debaty o zvyšování cen za předčasné. "Již teď jsou maloobchodní ceny poměrně dost vysoké," komentoval situaci na trhu generální ředitel náchodských pekáren Jaroslav Dubský.

čtk, Lidovky
  • 75Diskuse




Najdete na Lidovky.cz