Diskuze
Pěstování rybízu v Česku končí. O ovoce není zájem, plochy všech sadů dál klesají
Děkujeme za pochopení.
J14a54n 89D78o76l87e45ž58a74l18, 62I40n71g31.
Že by se u nás testovalo ovoce a zelenina na obsah nitrátů, nitritů a N-nitroso sloučenin to ani náhodou. I firma Geigy - Švýcarsko deklaruje že naše potraviny májí o 60-80% méně stopových prvků, vitamínů, aminokyselin a enzymů než tomu bylo před 10, 15 či 20 lety. Tyto výsledky potvrzují německé i švédské farmakologické firmy. Až se Babiš pochlapí, dá na modlení a "vše zařídí svou božskou prozřetelností". Potom český rybíz (3 druby) bude dobývat nejen domácnosti v ČR ale i světové trhy.
D37a67l69i32b38o57r 96S35t19a37r76ý
Angrešt bych si dal. I rybíz mám rád. Určitě radši než ty cizácké naplaveniny jako je třeba avokádo či kiwi.
R67i75c46h39a54r32d 45V33a14c97e25k
Prostě nejsme zemědělská země. Pěstovat u nás téměř cokoliv je drahé a je potřeba to dotovat, aby se to podařilo umístit na trh. Vyspělá průmyslová země získává prostředky z průmyslu a služeb.
A zemědělství by se mělo přeorientovat na služby - agroturistiku, tvorba krajiny, volnočasové záliby. Turistů, kteří by rádi navštěvovali pestrou českou krajinu je ve světě nekonečno.
M60i57r14o49s32l37a82v 55K57r64á69t48k20ý
pěstuji rybíz přes 60 let prakticky na stejném místě plus mínus 15 metrů na zahradě u řeky Sázavy ( 22 km ). Posledních 10 let přestává růst a je obalený lišejníkem stejně jako ostatní ovocné stromy - tak ať mi alarmisti vysvětlí to "globální oteplování"
P62e15t35r 35P30r30u81n86e88r
Článek problematiku pěkně vysvětluje. Já nepatřím ke klimaalarmistům, nicméně ti ovládli Brusel. Pokud to myslí se snižováním CO2 vážně tak je třeba snižovat mimo jiné i spotřebu nafty - tedy omezit zbytečné převozy na dlouhé trasy. Heslo: mysleme globálně, ale vyrábějme lokálně. A jsme zpátky u rybízu, broskví apod.
Navíc je luxusem konzumovat některé ovoce a zeleninu celoročně. Už předci úspěšně a zdravě konzervovali na zimu.