Falšovaný nápoj z hroznů se prodával v Jesenici u Prahy, v brněnské tržnici Pohořelec a u Kauflandu v Mostě. Jelikož zatím bylo možné vyhodnotit pouze šest vzorků, jde o pochybění v polovině případů. Laboratorní metoda totiž vyžaduje přirozené prokvašení burčáku, což trvá čtyři až šest týdnů.
Loni burčák prošelLoni si inspektoři pochvalovali, že kultura prodeje roste, protože v roce 2011 nevyhověla polovina odebraných vzorků. Důvodem byla podle tehdejšího ředitele SZPI informovanost spotřebitelů a tlak inspekce. Letošní výsledky zatím tedy loňský trend nepotvrzují. Rozdíl mezi burčákem a částečně zkvašeným hroznovým moštem je jen v původu hroznů, burčák se může dělat pouze z českých. |
"Celkem inspekce zkontrolovala 472 prodejních míst. Ve zmíněných třech vzorcích analýza prokázala přítomnost syntetických barviv azorubin, indigotin, ponceau 4R a žluť SY, u dalšího vzorku rozbor prokázal nadlimitní obsah etanolu z přidaného cukru.
Nevyhovující hodnoty u uvedených parametrů se považují za důkaz falšování. Inspekce dále zjistila nižší než požadovaný objem alkoholu u vzorku, který neprošel nezbytným stádiem kvasu. Zde se jedná o jakostní vadu," sdělil Kopřiva.
S prodejci falšovaného nápoje zahájí inspekce správní řízení o uložení sankce, v odběrech bude pokračovat až do konce prodejní sezony 30. listopadu. Výsledky dalších analýz zveřejní v dalších dnech.