17. června 2012 12:00 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Portugalcům v krizi pomáhá 'vinná turistika'

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Růžové víno (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Růžové víno (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

PINHAO (PORTUGALSKO) Údolí kolem řeky Douro na severu Portugalska, které bylo dlouho pro turisty nepřístupné kvůli špatnému stavu silnic, nyní na svých vinicích vítá zahraniční turisty a doufá, že přispěje k oživení ekonomiky země, těžce stižené krizí. Píše to agentura AFP.

Portugalská část údolí, která začíná u hranic se Španělskem a končí u moře v Portu, je světově proslulá výrobou portského vína. Jsou zde desítky velkých statků, takzvané quintas, a na 31 000 malých producentů.

Ekologická turistika a dobré víno táhnou

Kromě prehistorických lokalit, které patří k největším v Evropě, přitahují návštěvníky hledající ekologickou turistiku a také dobré víno.

"Jestliže navštívíte údolí Doura, znamená to, že nejste turista jako ostatní," soudí Jorge Rosas, který má na starosti export u rodinné firmy Ramos Pinto založené v roce 1880. V roce 1990 ji koupila skupina Louise Roederera. "Buďto milujete dobré víno, nebo vás uchvacují krajiny beroucí dech," upřesňuje.

Turisté utrácejí za víno více, Portugalci investují do obchodů i muzeí

Počet turistů sice zůstává stejný, ale rostou částky, které tu utrácejí, uvádí Rosalina Diasová, zástupkyně turistického centra Lodge Graham's ve Vila Novo de Gaia naproti Portu, kde jsou vinné sklady hlavních exportérů.

Někteří z nich v reakci na poptávku investovali a rozšířili své quintas o luxusní penziony, restaurace, degustační salonky, obchody a muzea v době, kdy Portugalsko v loňském roce upadlo do recese.

Lodge Graham's, vybudované v 19. století, dominuje nad Portem. Prochází právě rekonstrukcí a brzy bude mít prostornou restauraci, bar, kde se budou podávat chuťovky zvané tapas, degustační salonek a muzeum.

"Chtěli bychom vytvořit novou portugalskou kuchyni doplněnou našimi víny," vysvětluje Euan Mackay, zástupce Maison Symington, která vlastní Graham's a 26 quint.

Pojedeme-li vzhůru údolím Doura, dorazíme do Pinhaa a na jeho pitoreskní nádraží, jež pochází z 80. let 19. století, ale dnes je tu luxusní prodejna vína.

"Hledali jsme originální místo a železniční společnost zase hledala investora, který by nádraží opravil," uvádí Paula Sousová, zástupkyně vinařského podniku Quinta Nova, který nádraží renovoval a v blízkosti postavil muzeum. Investoval zde na 400 000 eur (asi deset milionů korun).

Údolí řeky Douro stálo dlouho mimo pozornost turistických průvodců. "Kraj chránily jeho špatné silnice nejen před turisty, ale také před exportéry portského," konstatuje Jorge Rosas.

Pomohly i nízkonákladové letecké společnosti a nové silnice

Avšak díky nízkonákladovým leteckým společnostem a novým silnicím financovaným Evropskou unií je možné ráno vyrazit z Londýna a odpoledne si již vychutnávat vychlazené tawny v Pinhau.

Obchodníci s vínem také začínají měnit názor na tento region. Zatímco dříve žili raději v Portu, dnes se neváhají usazovat v údolí.

"Věříme kvalitě našich vín a nejlepší způsob, jak vyrábět kvalitní hrozny, je žít vedle vinic," vysvětluje Rosas. "Rád bych zde také viděl kvalitní turistiku," dodává.

Turistika za vínem je stále více považována za podnět, který vinaři potřebují, protože prodej vína loni poklesl.

"Situace není snadná," připouští Rosas. "Samozřejmě se snažíme prodávat více vína, ale bylo by dobré, kdybychom nemuseli spoléhat pouze na vinice: turistika je možná tím pravým řešením," říká.

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse




Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!