Diskuze
Restaurace v Česku krachují, lidé šetří a jedí doma
Děkujeme za pochopení.
M. Klimešová
Restazrace jsou různé
jako liodé v nich.Běžně do restaurací nechodíme spíš v létě na zahrádky.Minulý víkend jsme byli na Rajské boudě v Malenovicích u Frýdlantu a byli jsme nadšeni,obsluha příjemná,vetřícná jídlo dostatek a v bezva kvalitě.Jsem vozířkářka a dokaždé restaurace se nedostanu tam byl bezbariérový přístup i toalety což je pro mne limitující.No ten příjemný pocit si budu dloujo pamatovat a na jaře se tam vrátím.
J. Frgalova
a co ty stravenky?
já myslela, že spousta lidí chodí každý den na oběd za stravenky, že by to nebylo to, co restauratéry drželo při životě? Od zkušeného hospodkého vím jedno, že největší tržby dělají opilci, co si dávají kořalky, oni sice příjdou max.4x do měsíce, ale zato tam nechají spoustu peněz. Na jídle se nikde nevydělá, to by muselo stát minimálně 150kč za jídlo, aby se zaplatily suroviny, mzdy, pojistky, energie, nájem, úklid a veškerý potřebný servis v kuchyni.
J. Bárta
Re: a co ty stravenky?
A kolik myslite, ze stoji vecere v bezne restauraci? Tech 150 totiz staci opravdu malokdy. Podle me jsou to prave vysoke ceny co lidi odrazuje.
m. Řehák
Restaurace
Zatímco restaurace v Česku (Čechách) krachují, na Moravě se jim asi zatím vede dobře?!
M. Šroubek
Re: Restaurace
Veřejná diskuze Česko vs. Česká republika už proběhla a jak vidno Česko se uchytilo, takže toto je jen zoufalý výkřik do tmy. Ostatně termín česko už uznává ÚJČ AVČR.
N. Hájková
Myslím
myslím, že jistý pořad v televizi dokáže odpudit od návštěvy restaurace i ty, co do ní ještě chodí...Nemám ráda toho pána, na můj vkus je moc hrubý, takže se na to nedívám, ale když náhodou nechá pořad běžet jako kulisu, tak je to skutečně katastrofa, za co platíme hygieniky, aby sledovali zda je někde dostatečný počet záchodů a teplá voda, to je asi jednodušší....
M. Chmelíček
Stačí se podívat na pár dílů ,,Ano, šéfe"
a člověk se nemusí tomuto článku podivovat.
v. čajka
Domácí strava je nejchutnější,
nejlevnější,vím jistěji,co do jídla dávám,nikam se nemusí chodit,nemusí se dávat dýško,zkrátka restaurace ať táhnou k čertu.Je čas úspor.Tak to má být,tak je to správné.Od příštího roku budu muset chtě nechtě dávat eráru zase víc,tak nevím proč bych měl dávat ještě soukromníkovi.Existuje milion nutnějších výdajů,než víceméně zbytečné restaurace.Vzpomínám na časy,kdy jsem trvalým příkazem dával peníze na charitu,kupoval pravidelně knihy,jezdil na dovolené.Ale to už je pryč.
M. Raabová
je to také tím,
že restaurací je čím dál víc a to, co tam dávají není ani nápadité, ani dobré, někdy jen drahé. Zavedené restaurace, alespoň v našem okolí mají stejnou klientelu. A že jsou nižší tržby? Všichni mají o něco méně. Tak hold musím být šťastný tím, že žiji spokojeně a že se uživím. Nemusím jezdit Porškou a lítat na Maledivy.
J. Studničná
Re: je to také tím,
Souhlasím. Všichni máme méně. Tržby klesly všem, nejen restauratérům. Například knihkupci a nakladatelé vědí, o čem mluvím.
Vím o hospůdce, kde je lidí pořád stejně hodně. Vaří tam sám majitel, jídlo je vynikající, klasická česká kuchyně (ale dostanete tam i zapékané špagety pro vegetariány a další pochoutky), porce obrovské, ceny velmi slušné. Ten se nemusí o živonost bát (ale nadře se).
J. Orlík
Není to ještě tak dávno,
kdy si hospodu otevíral kdejaký plebejec. Hospoda na každém kroku. Nevím, proč se teď diví, že nevyjdou? Majitelé hospod jsou mnohdy úplně mimo realitu a třeba obyčejná pizza v pizzerii Uno v Opavě, která ještě nedávno stála 110 kaček, najednou stojí 140 kaček. Rád jsem tam chodil, jídlo tam je chutné a čerstvé, nicméně za placku chleba, pár koleček salámu a nějakou tu zeleninu a sýr, bedám 140 kaček,. Když jdeme s manželkou a synem, necháme tam i s pitím přes 5 stovek. Já vím, že platíme za pohodlí a za obsluhu, ale na druhé straně, za cenu jedné pizzy si koupím kilo vepřové panenky, kterou si připravím doma a mám výtečné jídlo. My chodíme do restaurací rádi, dokonce se nás nějaká krize nikdy nedotkla a ni nyní nedotýká, naštěstí, ale protože známe cenu peněz, tak zase nehujáme tak, jak bychom mohli. A tak je to jako s každou jinou podnikatelskou aktivitou. Je konjunktura, podniky vznikají. Je krize, podniky zanikají. Na tom není nic nenormálního. Přežijí jen ti, co mají nějaké tukové zásoby, dokáží lidi i přesto nějak přitáhnout, byť jen za přežití, s nulovým ziskem, se to, alespoň u nás, nikomu nechce, neboť nevidí dál než do večera, kdy se podívá, kolik mu přibylo na účtě.
O. Pola
Re: Není to ještě tak dávno,
restauraci a hospod je tolik, ze kdyby se zavrelo ze dne na den tretina z nich, tak poptavka bude stale plne nasycena. Kdyby se mely zavrit vsechny podniky, kde nedelaji vyuceni lide z oboru tak to taky vyjde tak na tretinu podniku, mezi nimi bude nejvetsi cast tech spatnych restauraci.
F. Svoboda
Zkušenost z Brna :
Párkrát do roka navštěvujeme Brno a již několik let tam chodíváme na oběd do " Restaurantu GIARDINO Brno Černopolní 245/54 naproti Vysoké školy zemědělské.Jídlo tam bývalo chutné, ceny sice ne mírné, ale přijatelné. Po půlroční pause jsme opět dne 13.10.2011 šli do zmíněného podniku na oběd.Jídlo bylo nevalné - pizza byla jakási vysušená placka(jednoduchá obloha sýrová) za 109,- Kč, šopský salát byl za úžasnou cenu 99,- Kč, spagety boloňské ( trochu nudlí s kečupem ) za 139,- a další. K pití jsme měli ředěný juice a to byla koruna celého oběda : účtováno juice Toma 30,- a voda k ředění Aquila 30,- Kč.
Při odchodu jsem vyslovil číšníkovi svoje postřehy, ten mně arogantně odvěti, že mu to nevadí.
To byl vrchol vydřidušství, proto nechť takováto firma a jí podobné zkrachují ! ! !
Varuji proto návštěvníky Brna - nechoďte přispívat Restaurantu GIARDINO ! ! !
J. Kliment
V restauracích se stravuji
málokdy, vyjímkou je dovolená - obědy v restauracích jsou vlastně pravidlem. A protože rádi objevujeme nové kousky naší země střídáme i tyto provozovny. V restauraci nehledám intimní či romantické prostředí. Chci se jen dobře najíst. A musím konstatovat, že za posledních dejme tomu 6 let jsem vlastně nenarazil na podnik s vyloženě mizernou obsluhou či špatným jídlem. Městská , a hlavně velkoměstská, zařízení příliš neznám, jejich návštěva mne neláká a nikdy nelákala, ale vesnické hospody mi pravidelně poskytnou vše co žádám. Potěšující je že se v jejich nabídce objevují i běžná domácí jídla (koprovka, špekové knedlíky, bramborák ...), porce mi povětšinou připadají až neúměrně velké. A to nejsem malý jedlík. Naopak obligátní "smažák" s hranolkem již běžný není. Hospody na vesnici či maloměstě plní funkci "závodky" pro místní i v místě působící zaměstnance takže je jen logické že ubývá li zakázek, živností a firem pocítí to hospodští jako jedni z prvních.To není o politice a politicích. To my si naléváme do hlavy splašky z Lídlu vzdáleně připomínající pivo, a máme pocit že jsme tomu zloději v hospodě vytřeli zrak. Nezbývá než doufat že hospody nezmizí. Byla by to škoda.