Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Spotřeba jídla roste. Průměrný Čech loni snědl 786 kilo potravin

Ekonomika

  13:36
PRAHA - Spotřeba potravin v Česku loni vzrostla o 1,9 procenta, na každého Čecha tak v průměru připadá 785,6 kg potravin. Vzrostla například spotřeba mléka a mléčných výrobků o 2,1 procenta na 247,5 kilogramu. Ve čtvrtek to uvedli zástupci Českého statistického úřadu na tiskové konferenci.

Potraviny (Ilustrační foto) foto: Shutterstock

Loni také vzrostla o dvě procenta spotřeba ovoce a o téměř tři procenta spotřeba zeleniny. Dlouhodobě roste spotřeba masa, loni to bylo 80,3 kilogramu, proti roku 1950 skoro dvojnásobek.

Začal prodej vánočních stromků. Zdražení oproti loňsku se nečeká

Podle statistiků se do spotřeby potravin započítává i potravinový odpad, tedy to, co se vyhodí na polích, v domácnostech nebo v obchodech.

Loňský rok byl mimo jiné mimořádný tím, že se snědlo nejvíc rýže za celou dobu měření. Meziročně šlo o zvýšení o 0,6 procenta na 6,5 kilogramu na osobu. Zeleniny snědl v průměru každý Čech 87,3 kilogramu, ovoce 84 kilogramů.

„Je to dáno tím, že jíme více ovoce nejen mírného pásma, ale i tropického,“ řekl ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek. Například v roce 1950 činil poměr spotřeby jižního ovoce proti celkové ovocné spotřebě 3,5 procenta, loni to bylo 41,7 procenta. Z toho se nejvíc jedí pomeranče a mandarinky, loni 13,2 kilogramu, meziročně o 0,7 procenta více.

U zeleniny například meziročně skočila o 6,7 procenta spotřeba zelí na 7,9 kilogramu. O 4,2 procenta na 69,1 kilogramu vzrostla spotřeba brambor.

Ve spotřebě masa meziročně vzrostla o 4,1 procenta konzumace hovězího, které ale stále i s telecím, u kterého meziročně vzrostla spotřeba o desetinu, tvoří jen zhruba deset procent z celkové spotřeby masa. O 2,9 procenta loni vzrostla spotřeba drůbežího masa na 26,8 kilogramu, což je zhruba třetina snězeného masa. Spotřeba vepřového klesla o desetinu procenta na 42,8 kilogramu, což je 53,3 procenta snězeného masa.

30.listopadu 2017 v 10:07, příspěvek archivován: 30.listopadu 2017 v 13:37

Masa sníme více. Od roku 1950 se spotřeba masa zvýšila o více než 30 kg za rok. Nejvíce sníme vepřového a drůbežího masa. #potraviny https://t.co/7RjO2BkqDU

O zhruba šest procent klesla meziročně spotřeba zvěřiny na 0,9 kilogramu. O 3,6 procenta pokračoval pokles spotřeby králičího masa na 0,8 kilogramu.

U mléčných výrobků se nejvíce zvýšila spotřeba tvarohů, meziročně o 15,8 procenta na 4,4 kilogramu.

Spotřeba alkoholických nápojů loni vzrostla o 0,6 procenta na 173,5 litru, v přepočtu 9,9 litru čistého lihu. Spotřeba vína vzrostla o 3,7 procenta na 19,6 litru na hlavu.

30.listopadu 2017 v 10:14, příspěvek archivován: 30.listopadu 2017 v 13:37

Tuků a olejů jsme v roce 1950 spotřebovali 16,9 kg, v roce 2016 to bylo 27,2 kg. #potraviny https://t.co/h5C9SIcPoB

Autor: