1. srpna 2008 9:28 Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Spropitné jako daňový únik

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 85Diskuse

PRAHA Zaplatit deset procent z útraty a zaokrouhlit částku nahoru. Tak zní rady pro cizince, jak vysoké mají dávat v Česku spropitné. Většina lidí zde přitom většinou číšníkům a servírkám dává spropitné jen v korunových částkách. Ale i tak si každým dnem v restauracích přilepší o tisíce korun.

Průměrně mají číšníci a servírky plat okolo 15 tisíc korun. „Ve skutečnosti ale není pravda, že by ti lidé brali tak málo. Majitelé restaurací totiž svoje číšníky a kuchaře platí pod stolem,“ vysvětluje prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Pavel Hlinka.

Rozšířená praxe doplácení mzdy ze spropitného ale není finančním úřadem dostatečně kontrolovaná a jako taková je rájem pro daňové úniky.

Podobně je tomu i ve Velké Británii. Doposud zde totiž není jasné, komu má tuzér připadnout a každý podnik má jiná pravidla. Problém je v tom, že někteří zaměstnavatelé používají spropitné od zákazníků jako doplněk k pevné části platu, aby dorovnali právně stanovenou minimální výši.

„Když lidé nechávají spropitné, očekávají, že ho dostane ten, komu ho dávají. A jako zákazníci máme právo vědět, jestli se to skutečně stane,“ říká ministr podnikání John Hutton, který se dlouhodobě v této otázce angažuje.

České restaurace mají vlastní pravidla
Britská vláda ovšem na protesty číšníků zareagovala a tento týden oznámila, že projedná nový zákon o spropitném v restauracích. „Vláda právem zajistí, aby si zaměstnanci mohli nechávat své spropitné a aby zodpovědnost za vyplácení minimální mzdy závisela přímo na zaměstnavateli,“ řekl předseda britské odborové centrály Trades Union Congress Brendan Barber.

V Česku podobný zákon není a každá restaurace má vlastní pravidla, jak se spropitným nakládá. Většinou zůstává číšníkům, kteří si tak mohou denně přijít až na tisíce korun, v závislosti na lokalitě a typu restaurace.

„S ohledem na vybrané spropitné jsou na tom nejlépe pohledné servírky, které si mohou měsíčně přilepšit až o 30 tisíc korun. Číšnícimuži jsou na tom z tohoto pohledu mnohem hůře,“ podotýká Alex Novanský, majitel sportbaru Zlatá hvězda v Praze.

Jinde ovšem i přes štědrost zákazníků zůstane číšníkům jen základní plat a spropitné zůstane majiteli. „Někde se číšníkům dýška nedávají. U nás je dáváme do kasy a nedostaneme nic,“ říká číšnice Hana Patocsová z menší restaurace na Kladensku.

Podle Hlinky by měl finanční úřad mnohem víc hlídat danění těchto příjmů. „Snažíme se vytipovat a sledovat alespoň ty největší případy a zjistit, jak to je. Ale prokázat někomu, že spropitné skutečně vzal a nezdanil ho, je velice obtížné,“ přiznává vrchní ředitel Ústředního finančního a daňového ředitelství ministerstva financí Jan Knížek.
Pavla Francová, Lidové noviny
  • 85Diskuse