21. září 2015 11:28 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Srpnové srážky zachránily úrodu hroznů, jásají vinaři

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Vinice jsou všude, kam dohlédnete. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vinice jsou všude, kam dohlédnete. | foto: SONNENLAND MITTELBURGENLAND

BRNO Srpnové dešťové srážky, které přišly po dlouhotrvajících vedrech, zachránily letošní úrodu hroznů. Podle prvních odhadů jsou výnosy zatím nadprůměrné. Svaz vinařů odhaduje sklizeň na úrovni šesti tun na hektar. Informoval o tom výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

„Zatím to vypadá velmi dobře. Srážková voda, která přišla v srpnu, přišla pět minut po dvanácté, ale můžeme říci, že prakticky zachránila úrodu hroznů. Predikce, která byla počítána v období sucha, kdy to vypadalo hodně špatně, tímto padá a tím i predikované ztráty,“ uvedl Půček.

Podle sklepmistra vinařství Sonberk Oldřicha Drápala je zatím podle sklizených odrůd Muškát Moravský, Chardonnay a Rulandské šedé letošní výnos hroznů mírně nadprůměrný. „Co je však excelentní, je kvalita sklizených hroznů, jejich vyzrání a zdravotní stav,“ uvedl Drápal.

Vinobraní na většině míst jižní Moravy začalo reálně 7. září sklizní raných zejména aromatických odrůd a nyní se pokračuje odrůdou Müller Thurgau. V některých případech se už sklízí i na Znojemsku. Například Vinařství Lahofer v pátek sklidilo celou plochu Rajské vinice na historických terasách u centra města Znojma.

„Výnosy, které se u dotazovaných vinařství dosahují, jsou díky dobré násadě a zdravotnímu stavu nadprůměrné,“ uvedl Půček.

Úroda jablek

Také úroda jablek je jižní Moravě dobrá až nadprůměrná, pěstitelé si pochvalují i kvalitu. Jediné, co je trochu trápí, je velikost některých jablek, která nedorostla kvůli velkému suchu v létě. Taková jablka lze prodat na moštování, případně za nižší cenu.

Svaz vinařů zatím odhaduje výnos šest tun z hektaru, což by odpovídalo sklizni asi 700 tisíc hektolitrů. Desetiletý průměr je přitom pět tun z hektaru. „Nižší výnosy jsou na mladých vinicích se stářím do šesti let,“ uvedl Půček s tím, že hrozny jsou ve velmi dobrém zdravotním stavu.

Hlavní část sklizně potrvá ještě celé září a říjen. Po tu dobu vinice hlídají takzvaní hotaři, kteří vinohrady chrání zejména před špačky. Například Vinařství Lahofer jich má více než 20. „Většinou jsou to chlapi z mysliveckých sdružení,“ uvedl Daniel Smola z Vinařství Lahofer.

ČTK
  • 0Diskuse




Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!