Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Piva jsou plná plísní. Svijanská kněžna může přivodit nevolnost

Ekonomika

  10:52aktualizováno  12:18
PRAHA - 33 lahvových piv z 50 testovaných obsahuje plísně. V pěti případech odhalil test vyšší podíl mykotoxinů, které mohou způsobovat nevolnost. Podle spotřebitelského časopisu dTest obsahoval nejvíc mykotoxinů tmavé pivo Svijanská kněžna.

Tmavé pivo Svijanská kněžna. foto: Reprofoto

Jedovaté látky přecházejí do piva z plesnivého ječmene pro výrobu sladu. Vypití pouhého litru Svijanské kněžny může podle dTestu způsobit zdravotní obtíže. Všechny případy zvýšeného obsahu plísně předal časopis Státní zemědělské a potravinové inspekci.

Ve Svijanské kněžně s obsahem alkoholu 5,2 procenta odhalil test 85 mikrogramů mytoxinu, což je podle dTestu množství překračující tolerovatelnou denní dávku. "V minulosti jsme několikrát naše piva na mykotoxiny testovali a nikdy jsme takovýto problém nezaznamenali," říká sládek pivovaru Petr Menšík.

Podle něj archivují vzorky všech surovin po celou dobu minimální trvanlivosti piva. "Nebude pro nás problém zjistit, který dodavatel se této chyby dopustil," uvedl. Vzorky již ze Svijan odeslali na testy do výzkumného pivovarského ústavu v Brně.

Vyšší podíl jedovatých látek měly i speciální piva Primátor polotmavý 13 %, Žatec Sváteční speciál, Primátor Rytířský 21 % a Vyškovské pivo Tmavý džbán, které se řadí mezi ležáky.

ČTĚTE TAKÉ:

Denní přípustná dávka předmětného mykotoxinu podle manažera testování Václava Beneše se stanovuje velmi jednoduše. "Na jeden kilogram hmotnosti jej může přijmout člověk jeden mikrogram. Vyšší dávky mykotoxinů se pak mohou projevovat například bolestmi hlavy či nevolností," uvedl Beneš.

Negativní zdravotní důsledky příjmu mykotoxinů se ovšem projevují především při opakované konzumaci, jejich dlouhodobé působení může vést až k oslabení imunity, dodal.

Podle Beneše nyní zjištění dTestu prověřuje potravinářská inspekce, poznamenal ale, že pivo je ovšem poněkud paradoxně potravinou, na níž se limity pro obsah mykotoxinů nevztahují.

Dodavatel sladu pro Svijany končí

Podle sládka ze Svijan se každá várka sladu na přítomnost plísně kontroluje pohledem.  "Pokud však sladovna nakoupí plesnivý ječmen, což je v příkrém rozporu minimálně s řemeslnou etikou, viditelné známky napadení plísní se během sladování odstraní, ale mykotoxiny v zrnu zůstanou. Tato situace se nedá při běžné přejímce odhalit," vysvětlil.

Podle Menšíka se přesto chystají přijmout opatření, aby se nákupům nekvalitního sladu vyhnuli. "Ukončení spolupráce s provinivším se dodavatelem bude samozřejmě prvním krokem," dodal.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!