Lidovky.cz

Češi šetří, dvanáctka je pro ně drahá

Ekonomika

  18:30
PLZEŇ - V Česku roste obliba jedenáctistupňových piv. Na celkových prodejích piva by se měly letos podílet desetinou, loni to bylo 7,4 procenta. Jedenáctek se loni vypilo 1,2 milionu hektolitrů. Letošní růst prodeje podpoří krize, protože lidé přecházejí z dvanáctky na levnější jedenáctky, řekl ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.
Lidé přecházejí kvůli krizi z dvanáctek na jedenáctky.

Lidé přecházejí kvůli krizi z dvanáctek na jedenáctky. foto: Lidové noviny

Jedenáctky jsou podle něj kvalitní a chuťově bohatší než současné desítky a přitom levnější než dvanáctky. Na růst jejich obliby vsadil loni v listopadu Plzeňský Prazdroj, když uvedl na trh nové pivo Gambrinus Excelent. Po čtyřech měsících se stal lídrem trhu v balených pivech, kde má podíl 22 procent. Do poloviny března se prodalo 100.000 hektolitrů nového piva, řekl ČTK manažer značky Jiří Rákosník.

"Domníváme se, že také čepovaný Excelent už je jedničkou, protože dvě třetiny ho prodáváme v sudech a zbytek v láhvích," řekl Vladimír Jurina z Prazdroje. Definitivně to potvrdí až údaje pivovarského svazu za první čtvrtletí.

V balených pivech předstihl Excelent jedenáctku Zlatopramen z produkce Drinks Union. Prazdroj začal už před třemi lety prodávat Velkopopovického Kozla Medium. Prodeje rostou a nyní bojuje s konkurencí o druhé místo na českém trhu, dodal.

Segment jedenáctistupňových piv podle Juriny stále roste. Nejoblíbenější jsou na Moravě a v Ústeckém kraji. Mezi ležáky (jedenáctkami a dvanáctkami) je jejich podíl třetinový. Vývoj Excelentu trval dva roky. Ve velkých řetězcích stojí 10,90 Kč, výčepní Gambrinus ("desítka") 9,90 Kč.

Piva blížící se jedenáctkám se v Česku vařila vždy. V Plzni v Měšťanském pivovaru, později Prazdroji, vyráběli od počátku dvojí pivo - výčepní 11° a 12° ležák. Ve 20. století bylo několik vln zvýšeného vaření jedenáctek, především v době světových válek a v první polovině 50. let. Jedenáctky se mnohdy vařily místo dvanáctek.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.