Lidovky.cz

V italských bankách se zemědělci nezaručují penězi, ale parmazánem

Ekonomika

  12:24
MILÁN - Ve vlasti parmazánu Emilia Romagna ve střední Itálii jsou půjčky zemědělcům garantovány tímto drahocenným sýrem, který si výrobci ukládají do banky po dobu jeho dozrávání. Ve světě unikátní systém se zrodil v 50. letech minulého století a dosud jej používají čtyři banky v regionu.

sýr, parmazán foto: Shutterstock

Jsou to Banca Agricola Mantovana (MPS), Popolare di Verona, Popolare dell'Emilia Romagna a Credem (Credito Emiliano), která má více než 400.000 bochníků sýra.

Kolo parmazánu, které váží 40 kilogramů a podle současných cen má hodnotu 300 eur (7800 korun), dozrává dva roky. "Během těchto dvou let musejí výrobci platit dodavatelům a mít k dispozici hotovost. Proto banky tohoto regionu vybudovaly sklady pro parmazán," vysvětluje William Bizzarri, generální ředitel společnosti Magazzini
Generali delle Tagliate (MGT), kterou založila banka Credem v roce 1953.

Do těchto prostor se ukládá sýr, který slouží jako záruka na půjčku, ale využívají je i drobní výrobci, kteří sami sklepy k dozrávání sýra nemají.

Ze 400.000 bochníků parmazánu, které jsou dnes v MGT uloženy, tvoří 65 procent bankovní záruky.

Není-li půjčka splacena, banka prodá sýr, který má ve svých sklepích. Pokud jde o stále se měnící cenu produktu, pravidelně se přehodnocuje. "Jestliže cena u nás uloženého parmazánu poklesne, požádáme výrobce, aby rozdíl vyrovnal, a to buď v penězích nebo v sýru," dodává Bizzarri.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.