Lidovky.cz

Tradiční židovská košer lahůdkářství pomalu mizí z ulic New Yorku

Ekonomika

  16:37
NEW YORK - Tradiční židovská lahůdkářství, která dříve byla běžná v ulicích řady měst ve Spojených státech, jsou v poslední době na ústupu. Mizí jim tradiční klientela, své dělá i konkurence a vysoké náklady na přípravu tradičních pochutin, uvedl deník New York Times.

Tradiční židovské delikatesy foto: Reprofoto

Zatímco například ve 30. letech v New Yorku nebyl problém pochutnat si v takzvaném deli na tradičních košer pastrami, nyní musí taková místa člověk hledat. V celém městě je jenom kolem 20 takových lahůdkářství, kde si člověk může nakoupit, ale i posedět.

 Pastrami - tradiční židovská delikatesa

Pastrami jsou plátky z hovězího hrudí zhruba 14 dní naložené v soli, česneku, pepři a koření, jež se posléze udí a pak vaří v páře.

Německá inspirace
Židovská deli se začala v New Yorku objevovat na konci 19. století, když do města proudily zástupy východoevropských Židů. Inspirovala je lahůdkářství zámožnějších německých přistěhovalců, kteří si sebou do Spojených států přivezli nakládané okurky a uzené vepřové. "Židé si deli přizpůsobili, a vytvořili si tak vlastní niku na trhu," podotýká David Sax, který nedávno o těchto tradičních lahůdkářstvích napsal knihu a věnuje se jim i na svém blogu.

Tradiční židovské delikatesy

Židovská lahůdkářství brzy zažila velký rozmach. Na začátku 30. let
minulého století v New Yorku bylo nejméně 1500 košer deli. Současnost je naopak spíše svědkem jejich soumraku. Například v Newarku v roce 1945 bylo 12 takových lahůdkářství. "Nyní zde jsou jenom dvě," podotkl majitel jednoho z nich, šestaosmdesátiletý Samuel Brummer.

Židy nahradili černoši
Dodal, že jeho obchod opustili staří zákazníci, nad vodou ho naštěstí drží noví. Již jimi však nejsou Židé, ale hlavně černoši. "Naši
klientelu kdysi ze tří čtvrtin tvořili Židé a z deseti černoši. Teď je to
půl na půl," podotkl Brummer.

Tradiční židovské delikatesy

Úbytek tradiční klientely a snaha konkurovat běžným lahůdkářstvím, která jídlo nepřipravují tak nákladně, mění i tvář židovských deli. Zatímco dříve si téměř každé dělalo vlastní pastrami a další pochutiny, jako je například polévka s macesovými knedlíčky, nyní je to spíše výjimka. Kvalitní maso na výrobu řady lahůdek je totiž drahé.

"Židé jsou z velké části asimilovaní a nejí jenom židovské jídlo," popsal deníku další důvod úpadku židovských lahůdkářství Marc Singer, který provozuje deli ve městě Livingston v New Jersey.

Tradičním židovským lahůdkám neprospívá ani faktor, jemuž se dříve nevěnovala pozornost. Jsou sice velice chutné, ale rozhodně je nelze označit za zdravé.

Tradiční židovské delikatesy

Košer deli se tak v současnosti drží hlavně kvůli nadšencům, jako je Lloyd Lederman, který je představitele již třetí generace provozovatelů lahůdkářství v brooklynské Sheepshead Bay. "Na tomhle místě je skvělá ta radost ze života Pro chlapíka, co má deli, je celý život o deli," řekl padesátiletý majitel lahůdkářství deníku The New York Times.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.