Lidovky.cz

Mlékárna: Přejmenování másla bude drahé

Ekonomika

  15:44
CHOCEŇ - Případné odstranění názvu pomazánkové máslo ze sortimentu mléčných výrobků bude stát Choceňskou mlékárnu nemalé peníze. Sdělil to ředitel mlékárny Petr Marek. Bruselu vadí výraz máslo, který Evropská unie definuje jinak, a Českou republiku zažaloval. Evropská justice v této věci ještě nerozhodla.

Pomazánkové máslo v ohrožení. foto: ČTK

"Museli bychom vytvořit nové designy, vložit investice do nových názvů výrobků, což jsou dneska nemalé částky. Spotřebitelé z 80 až 90 procent vědí, co je pomazánkové máslo. Znamenalo by to další marketingové náklady na seznámení spotřebitele s novým výrobkem," řekl Marek.

Čtěte více:

Pomazánkové máslo s různými příchutěmi tvoří polovinu produkce mlékárny. Vyrábí se ze zakysané smetany obohacené sušeným mlékem nebo sušeným podmáslím. Obsahuje nejméně 31 procent mléčného tuku a nejméně 42 procent sušiny. Pomazánkové krémy obsahují rostlinné tuky, což výrobek chuťově odlišuje a zároveň zlevňuje.

Choceňská mlékárna

Choceňská mlékárna existuje více než 80 let. Vyrábí především pomazánková másla, smetanové pomazánky, smetanové jogurty a tvarohy. Loni nově začala vyvážet mléčné výrobky do Moskvy a Petrohradu. Loňské výsledky ovlivnila vyšší cena mléka a zisky podniku klesly. Mlékárna v současnosti uvažuje o pětiprocentním zdražení produkce.

"Rozdíly jsou tedy nejen v chuti, ale i v kvalitě použitých výchozích surovin. Nemožnost použít slovo máslo nám způsobí značné komplikace a zhorší možnost odlišení od levnějších a nekvalitnějších produktů," řekl obchodní manažer mlékárny Pavel Marek.

Choceňská mlékárna používá název pomazánkové máslo jen na tuzemském trhu, například v Německu jej prodává s označením Česká pomazánka a respektuje tak legislativu Evropské unie.

"Evropská legislativa by měla chránit spotřebitele a zároveň respektovat místní podmínky, nelze všechno sjednocovat, národní speciality se dostávají do problémů s evropskou legislativou," řekl ředitel Petr Marek.

Česká pochutina zřejmě ani nerozšíří seznam tradičních zaručených specialit, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení. Evropská komise se podle europoslance Jana Březiny postavila proti české žádosti.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.