Podle informací serveru se například k výrobě vanilkové zmrzliny nepoužívá vanilka, ale látka piperonal, která se běžně užívá proti vším. V ananasové zmrzlině zase inspektoři našli octan etylnatý, chemikálii na čištění kůže, a v ořechové zmrzlině odhalili kyselinu máselnou, která slouží k výrobě kaučukových lepidel. V Česku jako první na zprávu upozornily Novinky.cz.
ČTĚTE TAKÉ: |
Tímto ale výčet možných chemických přísad v polských zmrzlinách zdaleka nekončí. Podle Faktu nepoctiví výrobci ignorují předpisy a používají i zakázané rakovinotvorné chemikálie. Jednou z nich je třeba červené barvivo E127, které může vyvolat rakovinu štítné žlázy.
Na obalech nemusejí být uvedeny všechny složky
Polští výrobci podle norem nemusejí uvádět na obalu všechny složky, z nichž se zmrzlina skládá, což vede k tomu, že se o zdraví škodlivých chemikáliích ve výrobku spotřebitel nedozví, napsal server.
Ani malé cukrárny nejsou vždy zárukou kvality
„Proto se nedočteme o použití propanu, butanu, etanolu, acetonu, aldehydu C-17 či řady dalších zdraví škodlivých chemikálií,“ varovala Ewelina Suská z poznaňské Hygienické správy (SANEPID). Na kvalitní - a tedy drahé a ručně vyráběné zmrzlině si podle ní mohou Poláci pochutnat jen v malých cukrárnách, a to jen zřídka.
Server Fakt neuvádí konkrétní výrobce zmrzlin a nepíše ani o tom, zda se zmrzliny, ve kterých byly nalezeny chemikálie, vyvážejí.