Lidovky.cz

Paniku kolem polských potravin šíří česká lobby, píší Poláci

Evropa

  15:00
Když v únoru vypukla v Polsku "solná aféra", česká média z ní okamžitě udělala událost číslo jedna. Tím to ale neskončilo a noviny v Česku dál plní informace o škodlivosti polských potravin a varování, aby je lidé radši nekupovali. Češi své stížnosti dokonce dovedli až do Bruselu. Poláci teď ale přišli s tím, že za šířením paniky stojí lobby českých výrobců potravin.

Špatné jídlo (ilustrační fotö) foto: Shutterstock

Antipolská mediální kampaň je podle Poláků jen hnána snahou zbavit se významného konkurenta.  "Proto teď Češi na polské potraviny házejí špínu. Chtějí, aby je lidé přestali kupovat a vrátili se k českým výrobkům," napsal včera polský deník Gazeta Wyborzca. A jako důkaz toho, že jsou potraviny z Polska nekvalitní, předkládají jejich nízkou cenu. Čeští výrobci totiž tvrdí, že za málo peněz se kvalitní klobása či máslo vyrobit nedá, a média tyto informace jen opakují, upozorňuje list. 

O AFÉRÁCH S POLSKÝMI POTRAVINAMI VÍCE ZDE:

České lobbistické skupiny podle Poláků chtějí omezit dovoz polských potravin do Česka a přesvědčit spotřebitele, že české potraviny jsou sice dražší, ale kvalitnější.

Polsko konkuruje Česku na všech frontách

List dále zdůraznil, že Polsko konkuruje Česku nejen nízkými cenami, ale poráží ho skoro v každém odvětví - přes produkci mléka, masa až po zeleninu. "Český trh se po vstupu do EU stal pro polské výrobce potravin stal jedním z hlavních vývozních trhů, a protože tu potraviny prodávají za nižší ceny než doma, museli ceny snížit i čeští výrobci, což je pro ně prodělečné," píše Gazeta Wyborcza.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

"Zatímco my vyrábíme levně a ve velkém, Češi jsou na tom přesně naopak - vyrábějí méně a dráž, proto jsou nuceni potraviny dovážet," uzavírá deník. "Nelze se tedy divit, že se snaží šířit paniku a zbavit se tak konkurenta."

Polské potraviny pod drobnohledem

  • Problémy s polskými potravinami letos odstartovala tzv. solná aféra. Polské firmy prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám.
  • Na jaře inspekce zakázala prodej polských kvašených okurek a kysaného zelí, ve kterých zjistila zakázanou kyselinu mravenčí.
  • Veterinární správa zhruba ve stejnou dobu nepustila na tuzemský trh více než půl tuny čerstvého kuřecího masa z Polska. Maso bylo znečištěno obsahem útrob a mělo pohmožděniny.
  • Polská policie zadržela v březnu desítky tun prášku ze sušených zkažených vajec. Obsahoval několikasetnásobně více nebezpečných bakterií, než povolují normy.
  • Inspekce v dubnu zakázala prodej sucharů, které obsahovaly závadnou vaječnou moučku z Polska.
  • Lidl v kětnu stáhl jednu šarži dlouhozrnné rýže dovozené z Polska. Balení obsahovalo 2,5krát víc olova, než povoluje norma. 
  • Ve středu polský server Fakt informoval o tom, že do zmrzlin vyráběných v Polsku se běžně přidávají zdraví škodlivé látky, mimo jiné i chemikálie na hubení vší.
Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.