Už šest let se táhne spor o název pomazánkového másla. Česko žádalo o zařazení tohoto výrobku na seznam výjimek, protože neobsahoval minimální podíl mléčného tuku a nemohl tak být označován jako máslo. Neúspěšně.
Původní seznam byl vytvořen už v roce 1997, tedy dlouho před tím, než Česko do unie vstoupilo a od té doby se neměnil. Před rokem také Evropská komise odmítla pomazánkovému máslu uznat statut zaručené tradiční speciality.
Anketa
Měl být název „pomazánkové máslo“ zachován, i když se nejedná o máslo?
V Evropě se přitom běžně prodávají výrobky s označením máslo, které obsahují ještě méně mléčného tuku, než česká pomazánka. Ministr zemědělství Petr Bendl připomněl Španělsko a Velkou Británii, příklady ale najdeme po celém kontinentu.
V již zmíněném Španělsku dosáhlo na výjimku známé slazené máslo pocházející z východokastilského města Soria. Montequilla de Soria přitom často přitom obsahuje kolem 39 % procent mléčného tuku.
Britové mohou nazývat máselným krémem také tukovou polevu na dorty. Oblíbené jsou zde také pomazánky s přídavkem alkoholu jako například Brandy butter, Sherry butter nebo Rum butter. Ty přitom obsahují zhruba 20 % mléčného tuku.
Máslu nejvzdálenější je tradiční německý máslový sýr z kravského mléka. Němci mohou slovo máslo používat u bylinných pomazánek s obsahem tuku nejméně 62 %. Oblíbená finská vaječná pomazánka munavoi se smí také prodávat jako máslo.
Asi nejpodobnější českému pomazánkovému je švédské syrovátkové máslo, které se prodává v tubách a snadno se roztírá po pečivu. Zato francouzské rybí pomazánky obsahují často jen desetinu mléčného tuku a přesto se prodávají pod názvy jako ančovičkové nebo třeba krabí máslo.
ZEMĚ | VÝROBKY | POPIS |
---|---|---|
Španělsko | Mantequilla de Soria | slazený aromatizovaný mléčný výrobek s obsahem mléčného tuku nejméně 39 % |
Německo | Butterkäse | poloměkký sýr z kravského mléka tučné konsistence s obsahem mléčného tuku |
Kräuterbutter | přípravek z másla obsahující byliny s obsahem mléčného tuku nejméně 62 % | |
Velká Británie | Brandy/Sherry/Rum butter | slazený alkoholický výrobek s obsahem mléčného tuku nejméně 20 % |
Buttercream | slazený výrobek s obsahem mléčného tuku nejméně 22,5 % | |
Francie | Beurre d'anchois/de crevettes/de langouste/de homard/de crabe/de langoustine/de saumon/de saumon fumé/de coquille Saint-Jacques/de sardine | výrobky obsahující mořské potraviny s obsahem mléčného tuku nejméně 10 % |
Finsko | Munavoi | výrobek obsahující vejce s obsahem mléčného tuku nejméně 35 % |
Švédsko | messmör | mléčný výrobek vyrobený ze syrovátky, slazený i neslazený, s obsahem mléčného tuku nejméně 2 % |
vitlöks/persilje/pepparrots/ smör | výrobek obsahující aromatické látky s obsahem mléčného tuku nejméně 66 % |
„Máslo“ je podle norem EU možné používat pouze u výrobků, které obsahují více než 80 procent mléčného tuku.
České předpisy ale jsou v tomto směru mnohem volnější, když umožňují toto označení používat u výrobků obsahujících nejméně 31 procent mléčného tuku. Pro české pomazánkové máslo podle Bruselu odpovídá název „roztíratelný tuk“.
Pomazánkové (ne)máslo
České pomazánkové máslo se vyrábí z mléka, jeho hlavní složku tvoří smetana. Jde o mléčnou pomazánku s obsahem sušiny minimálně 42 procent a tuku minimálně 31 procent. Při výrobě se do smetany přidá sušené mléko, emulgátory, škroby, mlékárenské bakteriální kultury a soli.
ČTĚTE TAKÉ: |
Toto máslo má proti klasickému nižší obsah živočišného tuku. Samotná pomazánková másla, tedy bez přídavku jiného tuku, ale obsahují stejně jako máslo hlavně nasycené mastné kyseliny a určité množství trans mastných kyselin.
Oproti tomu klasické máslo se vyrábí ze smetany a obsahuje alespoň 80 procent mléčného tuku, obsah vody nesmí přesáhnout 16 procent. V máselném tuku převažují nasycené mastné kyseliny (asi 70 procent), část z nich jsou nasycené mastné kyseliny s krátkým řetězcem (obsah rizikových mastných kyselin je asi 40 procent).
Asi dvě procenta tvoří trans mastné kyseliny, vysoký je obsah cholesterolu (240 mg na 100 gramů). Vedle toho jsou oblíbené také roztíratelné rostlinné tuky nebo margaríny. Ty obsahují nanejvýš 80 procent tuku, nízkotučné varianty jen 25 procent. Kvalitní výrobky mají příznivé složení mastných kyselin, většina je nenasycených, neobsahují cholesterol.