Lidovky.cz

Zmrzlina stojí Němce o 700 procent víc než před třiceti lety

Ekonomika

  15:01
BERLÍN/PRAHA - Mnohé, především starší Němce, pobuřuje "zmrzlinová drahota" a na argumenty výrobců, že dnešní zmrzlina je kvalitnější než před lety, odmítají slyšet.

Kopeček zmrzliny stojí dnes v Německu o 700 procent více než před třiceti roky. Mnoho Němců to pobuřuje a výrazy jako "zlodějna" jsou na internetových fórech ještě ty slušnější. Německé rozhlasová stanice uvedla, že v roce 1985 stál kopeček zmrzliny, a to ještě nikoli ve komunistické Německé demokratické republice, ale v Západním Německu, třicet feniků, tedy jednu třetinu tehdejší západoněmecké marky.

Dnes je obvyklá cena kopečku zmrzliny, především ve velkých německých městech, 1,20 eura, tedy asi třicet korun. Byť je u ní napsáno, že je BIO a vyrobena třeba z pravé vanilky, především starším Němcům přijde její cena nemravná. "Je to zlodějna," píší na internetová fóra a vzpomínají, kolik stála zmrzlina v dobách jejich mládí a jak prudce stoupá v posledních letech. Psychologové a lidé z oboru mluví o "pocitové inflaci", ale starší Němci prostě vědí své, v době, kdy byli mladí, stála zmrzlina méně.

Italové: Naše zmrzlina je kvalitní a není pro každého Němce

Prodejem zmrzliny se v Německu zabývají už tradičně Italové a tak "německý hněv" dopadá především na ně.

"Němci vůbec neberou v úvahu, co vytváří cenu zmrzliny. Vždy se jim bude zdát moc vysoká," uvedla ve svém stanovisku Unie italských výrobců zmrzliny. Problém prý je v pohledu Němců na italskou zmrzlinu. "Němci si myslí, že italská zmrzlina je obyčejná věc, kterou si může dovolit každý a proto musí být levná," dodala unie. "Kvalita má prostě svojí cenu," dodala italská unie zmrzlinářů. "V jiných zemích je zmrzlina ještě dražší než v Německu."

ČTĚTE TAKÉ:

Nejde ale jen o zmrzlináře, ceny zdvihají i průmysloví výrobci zmrzliny jako Schöller nebo Langnese. Poukazují na to, že cena zmrzliny roste kvůli růstu cena nejdůležitějších surovin nutných k produkci zmrzliny jako je mléko a cukr. Většina zmrzlin se skládá z 50 procent mléka a 20 procent cukru. "Obě suroviny v minulých letech značně podražily," vysvětluje růst cen i průmyslově vyráběných zmrzlin předseda Sdružení německého cukrářského průmyslu Ernst Kammerinke. K tomu prý ještě vzrostla cena energií.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.