Od narození Františka Ondřeje Poupěte uplyne 26. listopadu 260 let. Sládkem se vyučil u svého bratra ve Velké Bíteši a pak sbíral zkušenosti mimo jiné v pivovaru v Třebíči i v cizině. Od roku 1780 byl sedm let sládkem v pivovaru knížete Windischgrätze ve Štěkni na Strakonicku, poté v pivovaru v Tachově.
V roce 1798 vyhrál konkurz na místo sládka v městském pivovaru v Brně, který zmodernizoval a jehož výstav během několika let zvýšil z přibližně 16 tisíc hektolitrů na 28 tisíc hektolitrů ročně.
V roce 1794 vydal Poupě svou první, německy psanou knihu Die Kunst des Bierbrauens (Umění vaření piva) a v roce 1801 první česky psanou odbornou publikaci o pivovarnictví a sladovnictví Počátkové základního naučení o vaření piva.
František Ondřej Poupě zemřel 1. prosince 1805 v Brně na plicní chorobu. Letos podruhé udělil Český svaz pivovarů a sladoven za přínos pivovarství, sladařství a návazných odvětví v Česku Cenu českého sládka Františka Ondřeje Poupěte.
ČTĚTE TAKÉ: |
V letošním roce cenu získal iniciátor myšlenky ochrany českého piva Karel Kosař, bioložka Dana Matoulková a Vilém Nohel z pivovarů PMS Přerov.