Lidovky.cz

Čechy naučil vařit pivo. Geniálního sládka proslavila 'pivní váha'

Ekonomika

  10:43
PRAHA - Sládek František Ondřej Poupě povýšil vaření piva v českých zemích na skutečné umění. Rodák z Českého Šternberka, považovaný za zakladatele českého odborného pivovarnictví, mimo jiné zavedl metody pro stanovení jakosti sladu a chmele a začal jako první používat "pivní váhu" (předchůdce hustoměru). V Brně, kde působil na sklonku života jako sládek, také založil první pivovarskou školu.

Sládek František Ondřej Poupě foto: Reprofoto

Od narození Františka Ondřeje Poupěte uplyne 26. listopadu 260 let. Sládkem se vyučil u svého bratra ve Velké Bíteši a pak sbíral zkušenosti mimo jiné v pivovaru v Třebíči i v cizině. Od roku 1780 byl sedm let sládkem v pivovaru knížete Windischgrätze ve Štěkni na Strakonicku, poté v pivovaru v Tachově.

V roce 1798 vyhrál konkurz na místo sládka v městském pivovaru v Brně, který zmodernizoval a jehož výstav během několika let zvýšil z přibližně 16 tisíc hektolitrů na 28 tisíc hektolitrů ročně.

Pamětní deska Františka Ondřeje Poupěte v Brně.

V roce 1794 vydal Poupě svou první, německy psanou knihu Die Kunst des Bierbrauens (Umění vaření piva) a v roce 1801 první česky psanou odbornou publikaci o pivovarnictví a sladovnictví Počátkové základního naučení o vaření piva.

František Ondřej Poupě zemřel 1. prosince 1805 v Brně na plicní chorobu. Letos podruhé udělil Český svaz pivovarů a sladoven za přínos pivovarství, sladařství a návazných odvětví v Česku Cenu českého sládka Františka Ondřeje Poupěte.

ČTĚTE TAKÉ:

V letošním roce cenu získal iniciátor myšlenky ochrany českého piva Karel Kosař, bioložka Dana Matoulková a Vilém Nohel z pivovarů PMS Přerov.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.