Jiří Štift, šéfkuchař hotelu Mandarin Oriental
Co se týká veškerých certifikátů v Česku, je vždy velmi sporné, kdo je uděluje a jak kontroluje jejich plnění. Pokud restaurace vaří poctivé jídlo, tak to zákazníci poznají i bez certifikátu. Dobrá restaurace z prášku nevaří!
Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař
Certifikáty neznamenají vůbec nic a v Čechách už vůbec ne.
Lukáš Uhl, šéf serveru DameJidlo.cz
Certifikace a regulování určitých slovíček zlepšit kvalitu stravovacích zařízení nepomůže, byť to může znít líbivě. Co pomáhá, jsou platformy, které agregují zákaznickou zkušenost konkrétních lidí s jednotlivými restauracemi a tím na jedné straně umožňují podnikům se zlepšit a na straně druhé jsou vodítkem pro potenciální hosty.
Peter Straka, restaurace Plevel
Ano, podobné certifikáty bych uvítal. Znamená to lepší orientaci pro zákazníky. Lidé jsou již teď ochotní si připlatit za kvalitu.
Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr zemědělství
Určitě to je námět k diskusi s potravináři a provozovateli restaurací. Cokoliv, co může pomoci k zvýšení kvality stravování, vítám.
Filip Sajler, spolumajitel a chef de cuisine Pankrác Rynek
Jakákoliv jasně daná pravidla pro odvětví služeb, která přesně segmentují a definují, co může zákazník očekávat, jsou dobrá, ale musí to přijmout všichni a dodržovat dané standarty, což je často složité. Nápad je to tedy dobrý a jsem si jist, že kdyby slovo „domácí“ nebo „doma dělané“ bylo uvedeno na podnicích, pomohlo by to snadné orientaci pro hosta, co může v zařízení očekávat. Ale oddělit, co je dnes konvenience a co je skutečně domácí, je vcelku složité. Dále je ale nutné, aby šéfkuchaři nebo majitelé brali totooznačení jako závazek a hrdě servírovali hostům 100 % domácí kuchyni, a nebo uvedli, že servírují polotovary. Ale i dnes si kdekoli na světě může každý na provozovnu napsat, co nabízí.
Anketa
Uvítali byste podobné certifikáty i v Česku?